Скандалът в испанския женски футбол се разраства. Световните шампионки обявиха, че няма да играят за националния отбор, докато президентът Луис Рубиалес не подаде оставка.

В общо изявление, подписано от профсъюза им FUTPRO, футболистките от тима, който спечели титлата на финала срещу Англия, поставиха ултиматум на президента. Писмото е подписано от още 32 състезателки, които са играли за националния тим.

Преди това Рубиалес, който целуна по устата нападателката Дженифър Ермосо след спечелването на титлата, отказа да подаде оставка. В изявление от вчера той обяви, че реакция на действията му била фалшив феминизъм, който се опитва да го убие.

Шефът на федерацията е разследван както от ФИФА, така и от испанските власти. В петък той заяви, че "фалшивият феминизъм" се опитва да го убие.

В изявлението си Рубиалес твърди и че Ермосо е дала съгласие за целувката преди това: "Казах ѝ да забрави за пропуснатата дузпа и ѝ казах: "Малка целувка?", а тя ми каза: "Добре." Беше спонтанна целувка. Еуфорична и по взаимно съгласие." Ермосо обаче го опроверга - каза, че никога не е водила такъв разговор с Рубиалес. Имало натиск да го оправдае, опитвали се да въздействат и на семейството ѝ.

В първия си коментар футболистката заяви, че не е искала тази целувка. Но допълни, че жестът е бил съвсем спонтанен и взаимен и се дължал на прекрасните ѝ отношения с футболния шеф. Изявлениято ѝ бе изпратено от федерацията до АФП.

Оказа се обаче, че Рубиалес не се е ограничил с целувката. При празнуването на победата той заявил, че ще се ожени за Джени Ермосо на остров Ибиса, където обещал почивка за всички световни шампионки.