Руският президент Владимир Путин издаде указ, с който задължи бойците на Вагнер да подпишат клетва за вярност към Русия, предаде Ройтерс. Това се случва само два дни след самолетната катастрофа, при която загина шефът на групировката Евгений Пригожин. Кремъл категорично отхвърли предположенията на Запада, че бизнесменът е бил убит по нареждане на руския държавен глава. 

Въведената от Путин задължителна клетва за "вагнеровците" важи и за останалите частни военни компании, участващи в "специалната военна операция". По този начин тези групировки ще бъдат поставени под по-строг държавен контрол.

В указа клетвата е представена като стъпка към изграждането на духовните и морални основи на руската отбрана. Формулировката ѝ задължава бойците стриктно да изпълняват нарежданията на командирите и високопоставените лидери.

Западни политици и анализатори предполагат, че Путин е разпоредил убийството на Пригожин, за да накаже военноначалника за организирания от "Вагнер" бунт на 23 и 24 юни, отбелязва Ройтерс. "Маршът за справедливостта", достигнал на около 200 километра до Москва преди да бъде прекратен, бе най-голямото изпитание за Путиновия режим, откакто президентът пое властта преди повече от две десетилетия.