Кремъл нарече днес "пълна лъжа" предположенията на Запада, че собственикът на руската частна военна компания (ЧВК) "Вагнер" Евгений Пригожин е бил убит по заповед на Москва, и отказа да потвърди окончателно смъртта на наемническия ръководител, най-малкото защото се чакат резултатите от пробите от телата, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

Дмитрий Песков, прессекретарят на Владимир Путин, заяви пред репортери, че в момента тече разследване на самолетната катастрофа в сряда вечер, в която, по думите на руския президент, са загинали Пригожин и негови приближени. Песков отбеляза, че Путин не се е срещал в последно време с Пригожин.

Вчера президентът на Русия изказа съболезнованията си на семейството на собственика на ЧВК "Вагнер", като с това наруши мълчанието си след авиокатастрофата, в която няма оцелели. Тя стана два месеца след неуспешния бунт на частната армия на Пригожин срещу Кремъл.

Песков заяви още, че за момента не може да се каже дали руският президент ще присъства на погребението на Евгений Пригожин, но отбеляза, че "графикът (на държавния глава) е много натоварен". 

Русия започна разследване на самолетната катастрофа, но все още не е обявила водеща версия за причината, довела до внезапното падане на машината от небето. Освен това не е потвърдена официално самоличността на десетимата загинали, чиито тела бяха извадени от отломките на самолета.

Западни политици и коментатори вече предположиха, че Путин е разпоредил убийството на Пригожин, за да накаже наемническия ръководител за вдигнатия от "Вагнер" бунт на 23 и 24 юни, отбелязва Ройтерс. Въпросните събития бяха най-голямото изпитание за властта на Путин, пред което руският президент се е изправял за повече от две десетилетия начело на страната.

"В момента има много спекулации около тази самолетна катастрофа и трагичната смърт на пътниците на борда, сред които Евгений Пригожин. Разбира се, Западът представя всички тези спекулации през добре известната ни гледна точка", заяви Песков.

"Всичко това е една абсолютна лъжа, а тук, когато отразявате темата, е нужно да се основавате на факти. Засега обаче няма много факти. Те трябва да бъдат установени в хода на разследването", каза прессекретарят на руския президент. Той отбеляза, че заедно с резултатите от разследването трябва да се изчакат резултатите от различните проби, взети от телата.

Песков посочи още, че оглавяваната от Пригожин частна военна компания не съществува юридически. "Вагнер" са група хора, които имат "голям принос" за руската военна кампания в Украйна, отбеляза той и отличи техния "героизъм".

През юни Владимир Путин нарече бунта на наемниците "нож в гърба", припомня Ройтерс.

Що се отнася до президента на Русия, Кремъл обяви, че той не планира да присъства лично и на срещата на върха на Г-20 в Индия следващия месец. Международният наказателен съд (МНС) в Хага издаде заповед за ареста на руския държавен глава по обвинения във военни престъпления в Украйна - нещо, което Кремъл категорично отрича. Това означава, че Путин рискува да бъде арестуван щом напусне територията на Русия. Тази седмица той взе участие чрез видеоконферентна връзка в срещата на върха на БРИКС в Йоханесбург, а на място в града в Република Южна Африка Русия бе представлявана от външния министър Сергей Лавров.

За срещата с Ердоган

Срещата между Путин и турския му колега Реджеп Тайип Ердоган вече се подготвя. Тя ще се състои скоро, датите ще бъдат обявени своевременно, заяви още Песков, цитиран от ТАСС.

"Има уговорка тази среща да се състои скоро. Обикновено ние синхронизираме обявяването на такива посещения с партньорските страни", каза Песков. "Ще ви информираме своевременно кога точно и къде точно ще се състои (срещата). Тя вече се подготвя, подготвя се доста усилено", добави говорителят на Кремъл.

По-рано дипломатически източник в Турция заяви пред ТАСС, че е планирана среща между Путин и Ердоган в Сочи и като възможна дата посочи 4 септември. Турските медии съобщиха, че Ердоган възнамерява да засегне въпроса за възобновяване на сделката за зърното по време на разговорите с руския си колега.