Водата по българското Черноморие е чиста, плажовете са годни за ползване, рискове няма, а проверки се правят постоянно. Това заяви в ефира на "Нова телевизия" главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 

През годините не сме преставали да изследваме водата по местата за къпане. Това е една отговорна задача, вземаме проби от 116 места по Черноморието и то минимум 16 пъти за сезон, за да можем да определим един плаж като отличен, задоволителен или незадоволителен. Да вземеш една проба и да вадиш изводи от това, е некоректно и заблуждава самите потребители, каза Кунчев.

А последното е по повод изследването на Биологическия факултет на СУ и "Активни потребители", показало тревожни данни на няколко плажа на юг, като най-замърсен е Попския в Царево.

Кунчев обаче е на мнение, че няма рискове за плажуващите. По думите му последните проби на РЗИ са от 21-23 август, от всички плажове в Бургаския регион, като те са установили добри показатели.

Единствено на Попския плаж и на Северния плаж на Китен (Атлиман) има малко раздвижване, но показателите са много далеч от тези, които бяха съобщени от "Активни потребители". Това не ги прави негодни за къпане, посочи още доцентът.

"В понеделник предстои ново пробовземане, включително на тези по-рискови места, и то заедно с представители на участващите в проекта учени от Софийския университет, за да се убедят, че Районната здравна инспекция работи по въпроса така, както трябва и в изпълнение на критериите", допълни Кунчев.

Не искам да влизам в подробности колко сложно се оценява качеството на водата. Ако вземеш от неправилно място вода, един-два дни след обилни валежи, както се е случвало по време на изследването на "Активни потребители", от големите реки влизат по-големи количества речна вода, която може да бъде замърсена, но това не прави плажа опасен, след един-два дни се нормализират показателите, отбеляза експертът. 

Резултатите от пробите излизат в рамките на един-два дни. 

"Нека гражданите спокойно да ползват всички плажове. Ако има отклонения, реагираме веднага. Правили сме го през годините, забранявали сме къпането на определени плажове, но тогава, когато има сигурни данни за това", каза доц. д-р Ангел Кунчев.

За новия щам на COVID-19

Той посочи, че се наблюдава новият щам на COVID XBB.1.5, на този етап има все още теоретично опасение, че ще получи такова разпространение, че да засегне всички континенти. Проследяват се неговите характеристики, ако се потвърди, че той се предава бързо, води до тежко заболяване, ще бъдат взети мерки, но няма някаква реална опасност за момента.

По думите на главния държавен здравен инспектор според последното допълнение към споразумението с "Пфайзер" можем да получим без определен срок до един милион и триста хиляди дози ваксина, която да е допълнена, съобразена с новите варианти тогава, когато Европейската агенция даде разрешение за тези ваксини.  Препоръчително би било да се ваксинират хората от рисковите групи с хронични заболявания.

Проблемът с шествалентната ваксина е разрешен, от другата седмица през РЗИ ще бъдат разпределени до всички лекари, за да изпълняват календара за всички деца, каза Кунчев.