Замърсяване на 7 от 11 плажа до 41 пъти над нормата откри съвместна проверка по южното ни Черноморие на учени от Софийския университет и Асоциация "Активни потребители". Най-скандален е случаят с т.нар. Попски плаж в Царево, където стойностите за Escherichia coli, достигат феноменалните 20 666 клетки/100 мл - над 41 пъти над нормата.

Резултатите от изследването, финансирано от Европейския съюз-NextGenerationEU чрез Националния план за възстановяване и устойчивост, бяха оповестени днес. От всички 49 плажа на юг, проверени са 11. Любопитното е, че данните се разминават с официалните такива на здравните власти.

"Настинка"

Всеки летен почивен сезон по Черноморието е съпътстван от множество оплаквания на туристите за здравословни проблеми. Обикновено това са летни "настинки" и стомашно-чревни разстройства. При анализ на жалбите се вижда, че има населени места, хотели или плажове за които се установява концентрация. Съответно, в тези локации е възможно да съществуват фактори, обуславящи по-висока заболеваемост на туристите, посочват от СУ и "Активни потребители".

Обичайно летните здравословни проблеми имат инфекциозен характер, т.е. причинители са патогени. Тези вируси и бактерии се предават при контакти между хора, чрез консумация на заразени храни и напитки, или при къпане в замърсени морски/сладководни води. Предмет на това изследване е чистотата на морските води по популярни дестинации за плажуване на туристите. Дизайнът на изследването включва стандартен тест за санитарна микробиологична оценка, използван и от местните здравни власти (РЗИ).

Когато става въпрос за питейни води, не трябва да се открива Escherichia coli в 100 мл вода. При водите за къпане критериите са много по-либерални, лимита за морска вода е 500 клетки (наричани още cfu) за 100 мл, а оценката за отличен е до 250 броя/100 мл.

Както показват резултатите от проверката?

Резултатите

Безспорно най-мръсните води са тези на Попския плаж

На второ място в позорната класация е южния плаж на Приморско, устието на Дяволската река с резултат от 11333 клетки/100 мл, 22 пъти над лимита. Сигнал за проблемите на тази локация е бил подаден от местни жители, които наблюдават масивно вливане на фекални води в реката от околните хотелски комплекси, факт пропуснат от РЗИ-Бургас. Очевидно бактериите се просмукват заедно със сладката вода в крайбрежния район, отбелязват изследователите.

Водите на само 4 плажа отговарят на количествения критерий за съдържание на Escherichia coli. Най-чисто, с 240 клетки/100 мл, и оценка за качеството "отличен", е плаж Харманите в Созопол. Освен него в лимита до 500 клетки се класират плажовете в Свети Влас, Поморие и къмпинг Златната рибка край Созопол.

Най-посещаваните плажове установени, донякъде субективно от СУ и "Активни потребители", са Атлиман в Китен и Лозенец. Стойностите за бактерията и на двата надхвърлят лимитите съответно 2 и 4 пъти, но за щастие остават далече от Попския плаж.

Този резултат показва, че броят туристи на плажа не е основния критерий за замърсяване. Във водите на препълнения Атлиман са установени 20 пъти по-малко Escherichia coli, от пустия откъм хора Попски плаж. Примерът илюстрира, че вероятно основен източник на замърсяване на крайбрежните води са незаконните и нерегистрирани вливания на отпадъчни води. Понеже застрояването е неравномерно, както и обхвата на канализацията, то качеството на водите за къпане не е еднакво на различните плажове. В съответствие с крайбрежната инфраструктура се променя и степента на фекалното замърсяване на морската вода. 

"Очевидно чистотата на водата за къпане зависи от политиката на местните власти и където канализацията за отпадни води е пренебрегната, това веднага се отразява на качеството на градските плажове!" - констатират изследователите.

Къде е РЗИ

"Важна подробност е, че всичко установено от нас, не фигурира в досието на плажа публикувано на интернет страницата на РЗИ-Бургас" - четем още в доклада.

Установените при това изследване резултати за микробиологично качество на водите за къпане коренно се различават от съобщеното от РЗИ-Бургас за същите локации. Съветваме Министерство на здравеопазването да направи незабавно публична и независима проверка в РЗИ-Бургас - призовават от там.

"Защо е такова състоянието на морската вода ще трябва да отговарят главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, директорът на РЗИ, директорът на РИОСВ Бургас, а защо не и бившия директор на РИОСВ и настоящ съветник на министър Юлиан Попов (Тонка Атанасова, б.р.).

Впрочем таксите за замърсяване на околната среда са толкова стари и ниски, че за общините и бизнеса е по-евтино да ги заплащат вместо да строят пречиствателни станции. 

Как се строи толкова много в общините Несебър, Бургас, Приморско и Царево, които нямат ОУП, не ми е ясно, но със сигурност е в нарушение на ЗУЧК и ЗООС", коментира бившият зам.-министър на екологията Тома Белев.

Цялото изследване, както и препоръките на Алма матер и "Активни потребители", четете ТУК.