Съпредседателят на "Продължаваме промяната - Демократична България" Кирил Петков коментира актуални теми към края на лятната ваканция и преди подновяването на работата на парламента.

Пред журналисти в Благоевград той говори за и.ф. главен прокурор, за ГЕРБ и диалога с партията на Бойко Борисов, може ли да се развали управленската сглобка и защо, за Алексей Петров, Васил Божков...

„Моята вяра към изпълняващия функциите главен прокурор в момента, г-н Сарафов, е под всякаква критика, каза бившият премиер. - Това, което видяхме до момента е, че той се занимава с полуполитически дела. Затваря делото или разследването за кюлчетата и пачките, затваря „Барселонагейт”. А не виждаме нищо реално откъм антикорупционни дела и разследвания. Нашето доверие към този прокурор е под всякакво ниво.”

Вчера Бойко Борисов обяви във врачанското село Лиляче, че липсва добра комуникация сред партньорите в управлението и че се надява тя да се върне през септември. И още ПП-ДБ поголовно сменяли кадри на всякакви нива, а упреците към властта били много и партията му щяла да преосмисли участието си.

"Това, което искам да кажа на Борисов, е - първо, ако иска да си говорим, може винаги да се обади, а не да си говорим през медиите. Надявам се в първите дни на септември да продължим комуникацията, добави Кирил Петков. - Второто, което ме притеснява много е, че миналия път, когато правителството падна, беше главно заради поръчките за ремонт на пътищата. Ние искахме да ги пуснем напълно прозрачно - парите да отиват за реално строителство, а не в чували.

Това, което в момента се случва, е министър Цеков пуска отново поръчките по най-прозрачния начин - електронно и на най-ниска цена. Не може да има корупция сега. И сега въпросът ще бъде, дали същите икономически интереси, които свалиха миналото правителство, ще започнат да клатят и сегашното? Защото знам, че става дума за стотици милиони и най-вече за честното строене на тези пътища."

Петков очерта приоритетите: 

„Септември трябва да го разграфим по ден. Има страшно много закони, които трябва да се случат всичките през септември. Трябва да оправим заедно с ГЕРБ антикорупционния закон и се надявам, че ще имаме един истински закон”.

Петков коментира и убийството на Алексей Петров, отправяйки на свой ред въпрос към ГЕРБ.

„Просто е безумно 2023 година да имаме показни убийства и едновременно с това службите за сигурност да не бъдат реформирани. Виждате, че президентът не поиска смяната на най-висшата длъжност в професионалната част на МВР. Сигурен съм, че ще направи същото и за ДАНС. Въпросът към ГЕРБ е - защо 3 месеца не вкарваме законите за реформата? Те трябва да се определят дали са с президента или подкрепят реформите в службите”, "контраатакува" Кирил Петков.

Не пропусна и завръщането на Васил Божков:

„Г-н Божков, знаете, че е обвинен по закона „Магнитски”. Знаете, че обвиненията за даване на подкуп са към г-н Горанов, също по този закон. И сега важно да се разбере, след разследванията на прокуратурата - ще има ли оневиняване и прикриване, от моя гледна точка, или ще се стигне до някакви истини? Очаквам прокуратурата и българският съд да си свършат работата, без да се вляят от политическите събития.”