"Патриотична" драма се разрази в социалните мрежи, след като 17-годишно момиче с украински произход стана новата „Мис Варна”.  Елизабет Кравец казва пред Нова тв, че за нея да спечели короната е сбъдната мечта -„много съм горда и щастлива".

Момичето пристига у нас от Украйна още преди 10 години.

„Родена съм в Украйна. Баща ми е наполовина евреин и наполовина украинец”, обяснява тя.

Майката на Елизабет е българка, но украинският произход на миската породи вълна от негативни реакции в социалните мрежи отново в посока отново откъм "Възраждане". Сред тях не липсваха и коментари на политици, което за нея е необяснимо.

„Като прочетох някои коментари и бях наистина в шок, защото няма смисъл да се коментира това, което изобщо не е свързано с конкурса”, смята момичето.

За войната в Украйна Елизабет казва, че се надява военните действия там да приключат скоро.

Голяма страст за Елизабет са и спортните танци: „Тренирам от 4-годишна. Вече съм 10-кратна шампионка на България. Представям страната на световната сцена”.

„Фокусът се измести от едно красиво, умно и талантливо момиче, което напълно заслужи тази титла и се пренесе в така любимата на всички тема - конфликта в Украйна. Мисля, че тук няма място за политизиране”, смята дългогодишната организаторка на конкурса Мира Матеева.

А според критериите Елизабет е отговаряла на всички изисквания.

„Едно от най-важните условия е момичето да живее трайно във Варна или региона, тъй като той е регионален конкурс. Да има комплексност от качества - хармонично тяло, сценично поведение, да е интелигентна и е бонус, ако притежава талант. Нашата победителка притежава всичко това”, поясни Матеева.

Оказва се също, че победи като тази не са прецедент в конкурса. „През 2011 г. спечели Яна Димитрова, която по абсолютно същия начин е с украински корени. Майка й е украинка, а баща ѝ е българин, но трайно живее в България. Даже вече е горда майка на 2 деца, живее в София”, каза още Мира Матеева.