За първи път в света 8-сантиметров червей беше открит в мозъка на австралийка, съобщава Би Би Си.

Приличащото на струна образувание е било издърпано от увредения преден лоб на пациентката по време на операция в Канбера миналата година. 

Жената страдала от това, което лекарите определят като необичайна комбинация от симптоми - болки в стомаха, кашлица, нощни изпотявания, забравяне и депресия.

Учените подчертават, че този случай демонстрира нарастващата опасност от предаване на болести и инфекции от животни на хора.

"Всеки в операционната преживя шока на живота си, когато хирургът взе форцепси да извади образуванието, а то се оказа - извиващ се, жив, 8-сантиметров кръгъл светло-червен червей", казва Санджай Сенанаяке, инфекционист от болницата в Канбера.

"Това е нова инфекция, която никога не е била документира в човешко същество", уточнява специалистът.

Червеят Ophidascaris robertsi се открива обичайно в килимния питон - неотровна змия, която често се среща в Австралия.

Учените предполагат, че жената се е заразила, когато е събирала някакви растения близо до езеро до дома си.

В своя статия в сп. Emerging Infectious Diseases (Появяващи се инфекциозни болести) Мехраб Хосаин, австралийска паразитоложка, пише, че подозира, че жената се е превърнала в случаен гостоприемник, след като е използвала растенията, които вече са били заразени от фекалиите на питона и яйцата на паразита в тях.

Пациентката е приета в местна болница в края на януари 2021 г. Диагноза не ѝ е поставена. Състоянието ѝ се влошава и е насочена към болницата в Канбера. ЯМР показва нетипична лезия в левия фронтален лоб на мозъка. Но точната причина за състоянието ѝ става ясно по време на биопсия през юни 2022 г.

Жената се възстановява добре, макар че вече е вписана в медицинската история.

"Инвазията в мозъка на ларви на Ophidascaris не са били докладвани досега", пише още д-р Хосаин. "Трябва да се отбележи растежът на ларвата, която е в трета фаза в човека-гостоприемник. Предишни експериментални изследвания не са показали развитие на ларви в домашни животни като овце, кучета или котки", добавя тя.

Д-р Сенанаяке, който е и доцент по медицина в Австралийския национален университет, казва пред Би Би Си, че подобни случаи са предупреждение.

Екипът от университета отчита, че през последните 30 години са регистрирани 30 нови вида инфекции. Три четвърти от тях са инфекции, които са прескочили от животни към хора.

"Наблюдаваме това отново и отново. Дали е вирусът Нипа, който прескача от прилепи на свине и после на хора, дали е коронавирус като Сарс или Мерс, който прескача от прилепи, след това вероятно на друго животни и оттам при хората...COVID отстъпва бавно, но е много важно и за епидемиолозите, и за правителствата да вземат предпазни мерки", посочва д-р Сенанаяке.