България загуби първия си мач в група В на Европейското първенство по волейбол, на което е домакин заедно с Италия, Северна Македония и Израел. Тимът на Пламен Константинов отстъпи на Испания с 1:3 гейма (17:25, 20:25, 25:21, 19:25).

В пълната зала "Конгресна" в морската ни столица селекционерът заложи на Мартин Атанасов, Светослав Гоцев, Георги Сеганов, Алекс Грозданов, Цветан Соколов, Денис Карягин, Теодор Салпаров (либеро) и Симеон Добрев.

Стартът е лош и буди безпокойство, предвид това, че групата е трудна, но не трябва да води до паника и обиди към тима. Имаше доста напрежение в редиците. Сервисът на съперника ни работеше безотказно, докато обратното не се случваше.

Двубоят започна равностойно, а след три изравнявания "Ла Роха" дръпна в резултата с две точки. И имаше аванс до края, макар че нашите не допускаха голямо изоставане. България и поведе с 11:10, но след това противникът започна да налага волята си и да трупа точки.

Стигна се до 20:15, а след 21:17 испанците реализираха нова серия от три точки за 24:17. Пламен Константинов поиска ново прекъсване, но след него Цветан Соколов сбърка в атака и иберийците взеха първата част с 25:17.

Втората част пак започна равностойно, този път и по-задълго. Испанците реализираха три поредни точки и поведоха с 11:8. България успя да изравни при 13:13. Тук започна да работи началният удар, а атаките на символичните домакини бяха успешни дори срещу тройна блокада - 19:16. Силите на България не стигнаха за обрат и Испания взе втората част с 25:21.

В третата част резултатът се движеше точка за точка и бе изравняван 7 пъти. След това националите ни реализираха две точки и успяха да поведат с 9:7. Добрата игра продължи и след успешна единична блокада на Георги Сеганов, а с блок-аут при атака на Цветан Соколов тимът ни поведе с 12:9 и испанците поискаха прекъсване.

Съперникът изравни при 17:17, след като реализира 3 поредни точки. Националите ни отвърнаха с четири поредни точки. Първо Александър Николов атакува успешно, а след това застана на начален удар и започна да затруднява максимално испанците при посрещането. Последва грешка на иберийците, успешна атака на Цветан Соколов и успешна блокада - 21:17. Националите ни пропиляха един геймбол, но успяха да вземат третата част с 25:21.

До обрат обаче не се стигна, въпреки че България поведе в началото на четвъртата част с 2:0. След нови три равенства "червените" успяха да поведат с 2 точки при 7:5. След грешка при разиграване на националите ни Испания поведе с три точки - 11:8, и Пламен Константинов поиска прекъсване. Независимо от това символичните домакини реализираха две поредни грешки, отново след грешки на българите и дръпнаха с 13:8. Това принуди Пламен Константинов да иска нов тайм-аут.

Веднага след прекъсването испанците отново бяха по-настойчиви и поведоха с 14:8. Националите ни показа характер и успяха да реализират три поредни точки и намалиха пасива си до 3 точки при 13:16. Основна роля за това отново имаше сервисът на Александър Николов.

До края на гейма обаче играчите на Пламен Константинов не намериха сили да се противопоставят и загубиха с 1:3.

Следващият двубой на националите ни е на 31 август от 20:30 часа срещу Финландия.

Срещите от групата продължават в сряда с двубоите Словения - Украйна от 17:30 часа и Финландия - Хърватия от 20:30 часа.