Бизнесменът Васил Божков е имал забрана да се прибере в България от страна на САЩ и от Обединените арабски емирства (ОАЕ). Това твърди в интервю за бТВ Стоян Баумайер - един от адвокатите на Васил Божков.

За две години Божков е разпитан седем пъти от властите в САЩ, за да бъде изваден от списъка „Магнитски“, обяви още той.

След вчерашия задочен спор между българските институции и Божков - дали е екстрадиран или доброволно си е дошъл, медията показва решение на съда в Дубай, според което Васил Божков има забрана да бъде екстрадиран от 2021 г.

Според документа на 23 август Божков не е екстрадиран, а сам е преценил да се върне и да се предаде на българските власти.

Вчера от българската прокуратура изпратиха документ, според който обвиняемият бизнесмен е бил екстрадиран. Датата е 23 август, а също така е посочен полета и самолетните билети. Решение на съда в Дубай обаче не е изпратено.

Снощи Баумайер отговаря на въпроси на журналиста Канна Рачева:

Защо се върна сега Васил Божков, а не по-рано или по-късно? Какво може да принуди един човек да замени скъпия хотел с килията в ареста?  

Решението на моя клиент да се прибере беше взето миналата година, октомври месец и ние започнахме да се занимаваме реално средата на ноември. След това около Нова година от американска страна ни беше забранено да се прибираме заради политическите обстоятелства. Това е самата истина.

От американска страна!?

От американска страна го посъветваха да не се прибира. Моят клиент повече от две години съдейства на 100% с американските власти и всеки път, когато имахме възможност по време на разпити, сме питали отново кога е удобно той да се прибере, да изчисти името си пред българското правосъдие и да приключи веднъж завинаги с тези дела тук. Последният разпит беше края на май пред американските власти за "Магнитски". Тогава ни беше казано, че ако все още иска, може да се прибере.

На 26 юни подадохме молба в главна прокуратура в Абу Даби, делото на Васил Божков се води лично от главния прокурор на Абу Даби, защото от ден първи Васил Божков се счита за "политически представено лице".

САЩ не дават обяснение и аргументация. Те съветват.

А Емирствата - ви казах. Те казват: "Вашият живот е застрашен според нас. Ние сме ви дали убежище, Вие сте политически застрашено лице. Ако искате да си тръгвате - тръгвайте си, но трябва да подпишете декларация, че си тръгвате на Ваша отговорност. Ако нещо се случи с Вас, ние не носим отговорност".

Американските власти не са го поощрили - "тръгвай си сега", а казаха, че според тях сега времето е по-подходящо отколкото преди година. Смяната на главния прокурор.

Ако Васил Божков нямаше (червена бюлетина от) Интерпол, можеше да напусне за три работни дни Арабските емирства, да отиде да кажем в Катар, в Кувейт или където и да било. Генералната прокуратура на ОАЕ знаеха абсолютно всичко по всички дела в България. И по трите дела знаеха всичко.

Има три начина да паднеш от списъка "Магнитски". В конкретния случай той се е съгласил да съдейства на държавните власти в САЩ?

2021 г. той ме нае специално за "Магнитски". Още от първата минута Васил Божков каза:

"Аз оказвам пълно съдействие, каквото искате - това е".

До момента сме представили над 25 000 страници материали. Американските власти знаят за Васил Божков повече, отколкото Васил Божков знае за себе си. Това Ви го гарантирам.

Тези материали са за какво?

Лични материали, отчети, фирми, дружества, преводи, тегления, трансфери - всичко. Имейли, каквото си помислите - записи. Има още, то няма да е разпит, но е нещо друго, края на септември.

Средата на септември какво още трябва да даде като информация?

Това не мога да кажа.

Не можете или не искате?

Нямам право без негово разрешение. Не можем да кажем. Не само съдействие...

А и какво?

Обещание. Глоба.

Каква е глобата, която той ще плати?

Не мога да кажа, защото още не е определена.

Той трябва да плати "такса спокойствие"?

Да, но това не е нещо извънредно, това не са някакви милиони. Просто той трябва да ги даде на неправителствени организации.

За кои български политици е давал информация на държавните власти на САЩ Васил Божков? 

Във всичките показания на Васил Божков фигурират само Бойко Борисов и Владислав Горанов. Други лица абсолютно няма. Това ви го гарантирам. Това, което ме безпокои и което безпокои моите колеги в ОАЕ, е, че тук могат да му направят нещо в затвора и отговорността ще е моя.

Застрашен ли му е животът?

Той е застрашен.