"Уведомяваме ви, че лицето, което издирвате за пране на пари, е задържано в нашата страна и решихме да го екстрадираме с директен полет.”

Това се казва в писмо на Обединените арабски емирства до Националното бюро на Интерпол в София, в което се съобщава, че Васил Божков ще бъде екстрадиран на 25 август т. г. и което прокуратурата разпространи.


 

Писмото е изпратено до София на 23 август. В него е посочен номерът на полета, с който трябва да кацне бизнесменът, датата и часът на пристигането му.

Държавното обвинение пусна оригинала на писмото, плюс прессъобщение.

По-рано днес медии съобщиха, че властите в ОАЕ и генералната прокуратура в Дубай са дали 72-часов срок на Васил Божков да напусне страната. 

Неназовани информатори дават данни в същата посока и пред Нова тв - че Васил Божков е екстрадиран от властите на Обединените арабски емирства, а не е дошъл у нас доброволно. В крайна сметка това бе потвърдено и от МВР.

Хазартният бизнесмен се върна два дни по-късно на 25 август.

Клуб Z припомня, че на летището един от адвокатите му направи изявление точно в обратната посока: че клиентът му няма никакви притеснения, но имал забрана за напускане на Емирствата. И си купил билет в деня, в който тя отпаднала.

Полетът на 25 август на нискотарифната авиокомпания FLYDUBAI е бил единственият, който се е вписвал в експресния срок, за който е изгонен, съобщи днес БНТ.

Според източници на медията още на 23 август, в късния следобед, Божков е изпълнил изискването на властите и им е представил билет за самолета, с който ще напусне страната.

Тогава властите в Дубай са уведомили българските си колеги кога и с кой полет Васил Божков ще се прибере в България. Според държавната телевизия причината ОАЕ да експулсират Божков са негови връзки с руски граждани.

Нашите власти още не са съвсем наясно с детайлите, тъй като няма пристигнало съдебно решение от Емирствата, с което да се обявява Божков за персона нон грата.

Контактите били само по линия на Интерпол.

"Руска връзка" бе извадена и по време на гледането на първата мярка за неотклонение - когато СГС остави хазартния бос в ареста. Това откровено ядоса адвоката му Георги Гатев, който протестира, че темата няма общо с обвиненията, по които прокуратурата е издала заповед за арест.

До този момент Божков бе в ареста само на база на прокурорско постановление за 72-часово задържане. Сега вече и първата инстанция се произнесе в същата посока. Предстои той да жали пред Апелативния съд на 5 септември.

По-късно днес Божков и защитата му оспориха твърдението на прокуратурата, след разпит в нея, който продължи повече от четири часа, предаде бТВ.

Гатев  каза, че има нови детайли, които той отказа да коментира, защото е подписал декларация д а не го прави.

Адвокатът беше категоричен, че Божков се е върнал по собствено желание, не е нито екстрадиран, нито експулсиран.

“Ако е бил екстрадиран, то има различен начин на работа. Изпраща се съдебна охрана, взимат го и т.н. А той се е прибрал сам”, уточни адвокатът.

Гатев вече е обжалвал постоянния арест на Васил Божков. Той показа и документи на арабски език, за да потвърди думите си, посочва бТВ.

Гатев обясни и защо Божков се е върнал у нас: 

“Той разчиташе, че може би има промяна в съдебната система, правосъдието и т.н.”.

Самият Божков публикува в профила си във Фейсбук факсимилета от превод на писмо от прокуратурата на ОАЕ, в който се казва:

"На 20-06-2023 съответното лице се появи при прокуратурата и предяви желание да се предаде доброволно на българските власти".

В писмото се казва и че съд на емирстватга преди това е решил, че Божков не може да бъде екстрадиран в отговор на искането на българските власти.

Божков придружи копията на документите в статуса си с едно изречение:

"Общественото мнение се влияе от документи, а не от лъжи".

Във връзка с появили се медийни публикации относно екстрадицията на Васил Божков от Обединените арабски емирства, информираме, че в Министерството на външните работи на Република България няма постъпили данни за негово екстрадиране. Това съобщиха от ведомството в официален отговор, рапространен до медиите.