Васил Божков е под държавна охрана от днес. Такава получава и семейството му.

Това обяви адвокатът му Георги Гатев след края на днешния разпит на бизнесмена, който започна още вчера.

Искането е било отправено преди няколко месеца.

Защитникът не уточни кога и какви заплахи е получил Божков.

„Това е по-скоро защита. Неговата лична охрана си съществува и го пази”, допълни Гатев. 

Клуб Z припомня, че още като беше в Дубай - но след падането на Иван Гешев, Божков декларира, че е готов да се върне у нас като защитен свидетел. Прокуратурата така и не намери време за повече от 3 години да го разпита относно твърденията му, че е дал на ГЕРБ в лицето на Бойко Борисов и Владислав Горанов около 60 млн. лв. за "такса спокойствие".

Вчера в интервю пред бТВ другият му адвокат - Стоян Баумайер даде да се разбере, че след попадането си в списъка "Магнитски" клиентът ум е сътрудничил на властите в САЩ - давал е показания 7 пъти и е предоставил десетки хиляди страници документи.

Той каза също, че септември предстоят още разпити.

Според официално съобщение на самата прокуратура още при идването му, Божков освен че е следствен, се очакваше да дава обяснения като свидетел по друго дело на СГП.

От вчера Божков два дни дава свидетелски показания в сградата на бившата Спецпрокуратура на ул. "Черковна". Тя сега се стопаниса от СГП, към която минаха и разследванията за т. нар. "висока корупция".

"Във всичките показания на Васил Божков фигурират само Бойко Борисов и Владислав Горанов. Други лица абсолютно няма. Това ви го гарантирам. Това, което ме безпокои и което безпокои моите колеги в ОАЕ, е, че тук могат да му направят нещо в затвора и отговорността ще е моя", каза вчера Баумайер.

Не е ясно в момента каква е нобходимостта от охрана, тъй като хазартният бизнесмен е с постоянна мярка "задържане под стража". Той я изтърпява на бул. "Г. М. Димитров" в София.