След милиардни загуби китайската група за недвижими имоти Country Garden предупреди за неизпълнение на задълженията си по някои облигации.

„Ако финансовите резултати на групата се влошат още повече в бъдеще, групата може да не е в състояние да изпълни финансовите си задължения по тези заеми“, заяви групата в Хонконг късно в сряда вечерта.

Това може да доведе до неизпълнение на тези облигации. Съществува риск да бъдат засегнати и някои от другите облигации на компанията. Групата търси решения за изплащане на останалия й външен дълг, който е дължим до края на юни следващата година. Загубата през първата половина на годината възлиза на 48,9 млрд. юана (6,1 млрд. евро).

Кризата в сектора на недвижимите имоти заплашва да повлече надолу цялата икономика на Китай. Към това се добавя и напрежението със САЩ, които наложиха технологични санкции на Китай.

Междувременно се увеличават предупредителните сигнали, че ситуацията в цялостната икономика на Китай е напрегната. По официални данни икономическата активност в производствения сектор се свива за пети пореден месец. Непроизводственият сектор също продължава да губи инерция през август.

Възможно е да се наложат допълнителни мерки за стимулиране на растежа, смята Фредерик Нойман от банка HSBC. Като цяло китайската икономика не набира скорост, както предвиждаше ръководството в Пекин след отмяната на строгите мерки срещу пандемията в края на миналата година. В момента Китай страда от спад на външното търсене на техни продукти. Това се усложнява от високата безработица сред младите хора и отслабващото потребление.

Настроенията в управителните съвети на китайските компании остават мрачни. Индексът PMI за производствения сектор се повиши от 49,3 на 49,7 пункта през август, съобщи днес статистическата служба. Това беше петият пореден месец, в който ключовият водещ показател остана под границата от 50 пункта, под която се очаква промишлената активност да намалее.

Индексът на производствената активност (PMI) или буквално преведен - индекс на поръчките на мениджърите по доставките (purchasing manager index) показва какви са реалните нагласи сред бизнеса за състоянието на икономиката.

Индексът се изготвя за всяка от водещите икономики, като методологията е относително една и съща - провежда се анкета за тенденциите в икономиката и политиката на отделните фирми.