Украинските сили навлязоха в основната руска отбранителна линия в югоизточната част на страната си, пораждайки надежди за пробив, който би съживил бавно развиващото се контранастъпление.

Украински войници влязоха в сблъсък с укрепени руски позиции в края на село Вербове, съобщи украински офицер, цитиран от "Уолстрийт джърнъл". Той потвърди, че украинските сили са достигнали основната отбранителна линия на юг от близкото село Роботине.

Значението на напредъка край Вербове се състои в това, че за първи път Украйна прониква в първата руска отбранителна линия - обширна система от минни полета, окопи и противотанкови препятствия.

Украинските сили сега работят за разширяване на пукнатината в линията, за да създадат достатъчно голяма дупка, през която да преминат предоставените от Запада бронирани превозни средства.

"Това е като да надуваш топка", обяснява офицерът.

Украинският напредък през последните дни доведе до предпазлив оптимизъм сред западните разузнавателни служби, че Украйна може да си върне окупирания град Токмак, логистичен център на Русия, според високопоставени представители на западното разузнаване. Настъплението в региона цели да достигне Азовско море в югоизточната част на Украйна и по този начин да "разреже" на две руските окупационни сили. 

В началото на лятото Украйна освободи няколко села в Източен Донецк и прогони руски войски от околностите на Бахмут. Но напредъкът изглеждаше твърде малък и на Запад започнаха да звучат критични гласове срещу избора на тактика на Украйна - множество локални атаки, без концентриране на значителни сили в дадена точка на фронта.

През август обаче контраофанзивата започна да дава резултати. Украинските войски превзеха село Роботине и настъпиха на юг към Токмак. През последните дни украинските сили си пробиха път в покрайнините на Вербове, което постепенно се превръща в заплаха за руската отбрана.

Все още има сериозни пречки пред превръщането на проникването в значим пробив. Русия атакува украинските пехотинци и превозни средства с тежък артилерийски огън. На места има толкова много дронове, че украинците са измислили термин за въпросните зони - наричат ги "Бориспол", на името на главното международно летище на страната в Киев.

Пробив при Вербове може да отвори път към окупираните от Русия пристанищни градове Бердянск и Мариупол, докато напредването на юг от Роботине може да застраши Токмак. Все пак Русия има значителни укрепления на югоизток, включително втора отбранителна линия.

Засега украинците снабдяват войските на фронтовата линия пеша или в най-добрия случай с помощта на мотоциклети, високопроходими бъгита или пикапи, а не бронирани превозни средства, доставени от Запада, които привличат масиран огън веднага щом се появят на бойното поле.

"Западните бронирани машини не са панацея", изтъква офицерът пред "Уолстрийт джърнъл".

Украинските войски, които успяват да превземат руските окопи, но не могат да ги окупират, вместо това ги подпалват, защото не могат да отнесат изоставени оръжия и боеприпаси и не искат руснаците да си върнат оборудването. Дори малките превозни средства, използвани за избягване на внимание, са уязвими.

Украинският офицер, интервюиран от "Уолстрийт джърнъл" пътувал с бъги в посока Вербове в понеделник, за да извади телата на убити мъже. Докато се криел в изкоп, за да провери маршрута си, руска противотанкова ракета уцелила автомобила му, превръщайки го в димяща развалина. Хората му изнесли телата пеша, обяснява той.

Кулеба призова критиците на контраофанзивата да замълчат

Украинският външен министър Дмитро Кулеба порица днес критиците на тактиките на Киев в контраофанзивата срещу руската инвазия и ги призова "да замълчат", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Критикуването на бавните темпове на контраофанзивата е равносилно на това да плюеш в лицето на украинския войник, който жертва всекидневно живота си, като напредва и освобождава километър по километър украинската земя", каза Кулеба на среща на външните министри на ЕС в испанския град Толедо.

Миналата седмица в. "Ню Йорк таймс" цитира американски и други западни официални представители, според които контраофанзивата е постигнала ограничен напредък, тъй като Украйна има твърде много войници на погрешни места.

"Бих препоръчал на всички критици да замълчат, да дойдат в Украйна и да се опитат сами да освободят дори един квадратен сантиметър", каза Кулеба, застанал до испанския министър на външните работи, по европейските въпроси и сътрудничеството Хосе Мануел Албарес.