Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов потвърди официално информациите, че бизнесменът Алексей Петров, който бе застрелян наскоро, е имал участие в създаването на настоящото правителство, което стана известно като "сглобката". Според Борисов "Алексей като всички нас търсеше нещо стабилно".

Борисов изтъкна, че Петров е бил близък с бащата на Кирил Петков.

"Алексей беше близък с бащата на Кирил Петков, с тях. И той, като всички нас, търсеше варианти да се направи нещо стабилно след петте поредни избори и поне за важната законодателна рамка, каза Борисов.

Той отказа подробности, но посочи, че са правени срещи с участието на бившата барета, впоследствие съветник в ДАНС. Допълни, че целта на срещата била двете формации в управлението да си имат "поне крехко доверие".

Борисов отрече на разговорите, на които е присъствал, да е бил предлаган държавен пост на Алексей Петров, но не изключи възможността това да е ставало в друг формат.

"Не сме се събрали, защото се харесваме или се обичаме".

Това заяви Борисов на влизане в парламента. Така той коментира отношенията в управляващата коалиция, в която имаше напрежение преди началото на новия парламентарен сезон днес.

Борисов уточни, че коалицията трябва да свърши "5-6 неща". Като първо по важност той посочи промените в Конституцията, свързани със съдебната реформа.

"Трябва да приемаме КПКОНПИ, трябва да пуснем Плана за възстановяване, трябва да напреднем достатъчно по Шенген и еврозоната, и да приключим с тези теми, Смисълът да направим правителство беше само този", коментира Борисов.

И допълни:

"Да, имаме и критики. Аз съм имал критики и към правителства, които съм управлявал. То няма идеални неща, трябва да се работи така, че и цените, и инфлацията да се овладяват, и да се правят неща в полза на хората.

Ние не сме се събрали, защото се харесваме или се обичаме. Събрали сме се да свършим тези 5-6 неща, и да вървят. Докато вървят, това ще бъде нещото, което ще държи правителството заедно".

По повод оставката на главния секретар на МВР, Бойко Борисов коментира, че "президентството е сериозна институция и надали ще си сложат проблем на главата".

"Защото да държат главен секретар, с който да се оправдава правителството за всички проблеми с борбата с престъпността, надали ще го направят. Мисля, че ще има нов главен секретар. От друга страна, не е редно едно правителство да не може да направи всичко, което счита за правилно с хора, на които вярва", смята лидерът на ГЕРБ.

Борисов заяви, че "партията на промяната" носи цялата отговорност за това назначение.

"Ние, както каза Кирил Петков, имаме 10 зам.-министри от сигурно 60, имаме един министър - вицепремиер от 18 или 19. Да, ние подкрепяме, във важните неща дори сме водещи, но по другите теми - Денков и вътрешният министър трябва да говорят с президента и да уговарят министрите", каза Борисов.

Лидерът на ГЕРБ отрече участие на руския политик Андрей Бабаков в изграждането на газопровода "Турски поток", който Борисов нарича "Балкански".

"Считам, че във времето, в което Турция и Гърция направиха всичко възможно да изолират България от трасетата за пренос на газ, успяхме да се преборим и да си направим "Балкански поток", който е 100% държавен и в момента е печатница за пари за българските граждани", каза още Борисов.