Украинските власти призоваха жителите на окупираните от Русия територии да не участват в насрочените  избори в четири региона, анексирани от Русия миналата година, съобщи "Радио Свобода".

На 10 септември руснаците организират вот за местна власт в десетки руски региони, сред които и контролираните от Русия части на Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област.

В Запорожка и Донецка област (или както я наричат руснаците - "ДНР") предсрочното гласуване, според руските избирателни комисии, е започнало на 31 август. Твърди се, че се провежда в "труднодостъпни райони", както и в населени места в близост до фронтовата линия. Нито Запорожка, нито Донецка област се контролират изцяло от Русия: част от техните територии са под контрола на Украйна. На фронта и в двата района се водят активни бойни действия.

Сформираните от Русия избирателни комисии твърдят, че членовете на избирателните комисии „идват в домовете на избирателите“, за да упражнят правото си на глас. Ройтерс съобщава, че в Мариупол временни избирателни секции се отварят направо в дворовете - както на редица места по време на гласуването за поправки в руската конституция през 2020 г.

Украинският център за национална съпротива потвърди в четвъртък, че членове на комисиите, придружени от руски войници, посещават домовете на жители на окупираните територии - точно както през септември миналата година по време на така наречените "референдуми", които не бяха признати от повечето страни в света.

"Призоваваме украинците да не отварят вратите си за окупаторите и, ако е възможно, да напуснат региона или домовете си за периода на „предсрочното гласуване“, се казва в изявление на Центъра, цитирано от Би Би Си.

В четирите анексирани области руските власти въведоха военно положение. Избирателният закон беше специално изменен, за да позволи гласуването там в такава ситуация. Списъците с кандидати на партията на Путин "Единна Русия" се оглавяват от ръководителите на регионалните администрации, назначени от Кремъл. Няма независимо наблюдение на вота.