Нидерландия и Австрия искат различни неща от нас, за да ни пуснат в Шенген. Но Амстердам очаква доклад за законодателството ни по отношение на върховенството на правото.

Това отвърна премиерът Николай Денков в отговор на парламентарно питане относно перспективите на България най-сетне да влезе в Шенген - след като е ясно, че е изпълнила техническите критерии.

Австрия и Нидерландия имат различни очаквания, посочи Денков.

"За Нидерландия е решаващо доколко добре работи правосъдната система и от там чакат доклад на Европейската комисия как са се променили правилата, законите и как се прилагат. Така че по отношение на законодателната програма, още е актуална", допълни той.

Факт, България прие механизъм за разследеване на главния прокурор и заместниците му, което даде сигнал на ЕК да свали мониторинга, но пък този механизъм на практика не работи, тъй като Прокурорската колегия на ВСС отказа да назначи избраният адхок прокурор, който трябва да разследва сегашния изпълняващ длъжността обвинител номер едно - Борислав Сарафов.

В законодателната програма са предвидени и изменения в закона за антикорупционната комисия, като се очаква те да бъдат окончателно приети в рамките на тази парламентарна сесия. Засега са приети на първо четене.

Било то през октомври или декември, ще се предостави информация за свършеното през есенната сесия - даде заявка още Денков.

По отношение на Австрия премиерът заяви, че тя иска да види, че България прави всичко възможно като гранична държава да минимизира прихода на мигранти.

"До момента работата е успешна", твърди Денков.

Вицепремиерът (ротационен премиер) и министър на външните работи Мария Габриел, пък посочи:

"Да свършим нашата си работа в България. Само да напомня, че МВнР не е компетентно."

Компетентен е парламентът, допълни Габриел.