Отпускарският месец август стана тази година криминален - домашно насилие, побоища, убийства... И всичко това достигна своя пик със случая на шофьора на камион, блъснал и неволно причинил смъртта на дете, а после убит от тълпата роднини.

Медиите ли превърнахме август в месеца на престъпленията, заради липса на политически новини? Или нещо се чупи в нашето общество, достигнало до талионът - първобитният правен принцип "око за око, зъб за зъб"?

По темата разговаряме със съдебния редактор на Клуб Z Стефан Миланов. Той изтъква, че у нас цари една илюзия, че съдът пуска всички - а данните сочат друго.

"Всъщност ние живеем в държава, в която съдът е склонен да осъжда масово и повсеместно."

Но има видими и невидими проблеми. Прокуратурата не рекламира успехите си срещу икономическите престъпления, например - а войната по пътищата винаги е на преден план. И най-лесно се яхва от популисти, отбелязва Миланов.

В случая с роднините на детето, убили шофьора на камиона, нещата не са толкова еднозначни, колкото изглеждат на пръв поглед.

"Тук хората не могат да бъдат упреквани, че са първобитна тълпа, която е скочила да въздава мъст, защото те гледат новини. Те виждат например, че един елементарен казус като този с Милен Цветков отне 3 години", отбеляза той.

А по-страшното е, че има много хора, които оправдават престъпниците - дали този, който е нарязал Дебора, или пребил друга жена.

"Тези хора имат представителство в парламента. На тях им се обещава, че така ще им се решат проблемите. На тях им се обяснява - проблемите ти не са корупцията, злоупотребите, кражбите. Проблемите ти са, че трябва да обесим някого. Ние директно имаме в парламента политическа сила, която призовава към насилие."

Счупена ли е психиката на обществото ни? Колко вредим медиите? Помага ли, когато жертвите на насилие говорят? Може ли да има реформа на МВР? Отговорът на тези и още въпроси - чуйте и гледайте в новия, 129-и епизод на Z-Каст:

Слушайте Z-Каст и в платформите SpotifyGoogle PodcastsTuneInApple Podcasts.