Има два варианта за деокупация на Кримския полуостров от Русия - военен и дипломатически. Това обяви при откриване на бизнес форум в Италия украинският президент Володимир Зеленски.

"Това може да бъде разрешено чрез дипломатически или военни средства. Ако руските войски напуснат полуострова без по-нататъшен натиск, това ще спаси животи", заяви той.

И за пореден път отбеляза, че без връщането на Донбас и Крим няма как да има устойчив мир нито в Украйна, нито в Европа като цяло.

Зеленски обеща рано или късно украинските въоръжени сили да освободят полуострова.

"Тогава там ще бъде издигнато знамето на Украйна", посочи президентът. 

В момента се разработва план за временна военна администрация на полуострова, който е под руски контрол от 2014 г. - далеч преди началото на руската инвазия миналата година.

И Киев, и повечето държави по света не признават анексацията на Киев. Същевременно в различни етапи на войната имаше натиск върху украинците да се откажат от амбицията си да си върнат полуострова.

В същото време началникът на Главното разузнавателно управление на украинското МО Кирило Буданов заяви, че в Русия на няколко пъти внимателно са подготвяни операции за ликвидиране на президента на Украйна. Той обяви това в интервю за журналистката Наталия Мосейчук, цитирано от Укринформ.

"Няколко пъти сериозно подготвяха определени операции. Много сериозно, внимателно планирани, бяха проведени подготвителни мерки. И в крайна сметка виждате, че украинските служби работят доста ефективно, защото това така и не се случи", каза Буданов.

Президентската канцелария в Киев по-рано вчера съобщи, че президентът Зеленски вече е преживял повече от 10 покушения срещу живота му.