Космическият апарат "Лунар рикънисънс орбитър" на НАСА засне нов кратер на повърхността на Луната, който може да се е образувал след разбиването на руската автоматична станция "Луна-25", съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Екипът на мисията е работил по данни на "Роскосмос" за евентуалното място на падане. Снимките са направени на 24 август и са сравнени с предишни кадри от района. Така е разкрит новият кратер.

Кратерът е широк около 10 м и е на около 400 км от планираното място за кацане на "Луна-25". 

Ракетата-носител "Союз-2.1б" с "Луна-25" беше изстреляна от космодрума Восточний на 11 август. На 12 и 14 август космическият кораб направи две корекции на траекторията. На 16 август космическият апарат навлезе в окололунната орбита. На 19 август на апарата беше дадена команда да застане на орбита за спускане, но в ранния следобед връзката с него прекъсна. Според предварителните изчисления "Луна-25" се е разбил в повърхността на Луната.

По-късно генералният директор на "Роскосмос" Юрий Борисов обяви, че е създадена извънредната комисия. Основната причина за катастрофата на "Луна-25" според него е неправилната работа на задвижващата система - по време на корекцията на орбитата тя е работила 127 секунди вместо планираните 84, уточни ТАСС.

Както и Клуб Z писа, след това Индия стана първата държава, кацнала на Южния полюс на естествения ни сателит и една от малкото, пратили успешно свой луноход. Това се случи, след като Русия отказала да им съдейства научно.