Седмици наред украинците трябваше да слушат уроци от западната преса за това как се води успешна контраофанзива. На места им заръчваха да възприемат руската тактика на месомелачката и едва ли не да се хвърлят вкупом напред в едно направление от фронта. Другаде се връщаха назад към Бахмут и авторитетно държаха сметка на Зеленски и Залужни защо са похабили най-елитните войски в защитата на безсмислен от стратегическо значение град.

Магнум опусът на критиката бе коментарен текст във "Вашингтон пост", в който авторът между другото, без да навлиза в кой знае какви подробности, цитира източници от Пентагона, според които украинците трябвало да използват по-малко дронове. Причината - руснаците така или иначе сваляли повечето от тях. Разбира се, анонимните гласове от министерството на отбраната не предлагаха алтернативен вариант на "тормоза" в тила на врага, на който руснаците са подлагани почти ежедневно. Който да компенсира най-ценния елемент от избора на безпилотните самолети - съхраняването на украинските войници.

В края на август обаче настъпи коренна промяна в анализирането на фронта.

Причината за това бе извършеният пробив на украинските сили край Роботино, с което бе пробита първата руска отбранителна линия.

Основната цел на украинците по направлението край Роботино е да достигнат и освободят Мелитопол, като по този начин прекъснат сухоземния мост, свързващ Русия и Крим. 

Украинският генерал Oлександър Тарнавски обясни пред британския вестник "Обзървър" защо след пробива в началото на седмицата, украинците не се впуснаха светкавично на юг.

"Сега сме между първата и втората отбранителна линия. В центъра на офанзивата завършваме унищожаването на вражески части, които осигуряват прикритие за отстъпление на руските войски зад втората им отбранителна линия.“

Таранавски изчислява, че руснаците са вложили 60% от общите си усилия в изграждането на първата отбранителна линия. Това предполага, че следващите линии трябва да са много по-слаби.

Украинското настъпление край Роботино е похвално. Но не бива да ни праща в другата крайност на довчерашния фатализъм. Осъщественият пробив не е довел до разпад на първата руска отбранителна линия. Руснаците доказаха през последните три месеца, че са готови (било то по собствена воля или заради заплахата на командир) да се жертват за всеки един метър от фронтовата линия.

Роботино е шанс, който, за съжаление, все още може да бъде пропилян. И фаталистите от американското министерство на отбраната отново да намерят повод да се оплакват пред приятелите си от "Вашингтон пост".  

Рашисти на седмицата

Време е да наградим прославилите се през изминалите седем дни "Рашисти на седмицата".

"Бронзов медал" получава чеченския диктатор Рамзан Кадиров, който е бесен на Вашингтон. Причината - Америка е дръзнала да санкционира майка му.

"Вече бях спрял да се учудвам на нелогичните санкционни решения на САЩ и Запада. И внезапно отново - сега моята мила МАМА е в списъка. Фактът, че тя се занимава само с благотворителни дейности, е известен на целия свят. Затова американското решение може да се разглежда само като умишлено и цинично незачитане на всички етични норми. Е, това само ни развързва ръцете. (...) Нека се забавляват с безболезнените си санкции. Е, ще продължим да трошим гърба на "укронацистките" банди. Можем да стигнем дори до Елба, както направи Висайтов навремето във войната срещу нацистите. Държавният департамент се чувства твърде спокоен, тласкайки украинския народ към смъртта и криейки се зад розовата демокрация. Трябва да се смаже тази американска мерзост".

Често руските пропагандисти сами стават жертви на фейкове. Сред тях е "сребърният медалист" Владимир Соловьов, който изрази предположение, че украинската атака с дронове срещу летището в Псков е била организирана на територията на балтийските страни. 

"Откъде бяха изстреляни дроновете? От Украйна? Друг път... От балтийските страни? Тогава трябва да унищожим балтийските страни! Изтрите ги от лицето на земята! (...) Ако атаката е организирана на територията на членка на НАТО, тогава тази членка на НАТО е обявила война на Русия. Това означава, че отговорът трябва да бъде светкавичен, включително и с ядрено оръжие. За това сме говорили много пъти. Много пъти".

"Златният медалист" тази седмица е политологът Сергей Марков. От началото на безсмислената си инвазия Русия обяснява неуспехите на фронта с подкрепата, която Америка оказва на Украйна. Е, скоро това оправдание няма да може да бъде използвано, тъй като Щатите са пред гражданска война, по думите на Марков.

"Америка в момента е разделена на две части: едната представлява настоящото правителство на Байдън. Това са глобалистите, които както Тръмп каза, мразят и самите американци. Както сега бичуват украински роби срещу Русия, така искат да бичуват американски роби, не заради всесилието на Америка, а заради всесилието на световния глобален елит. Естествено, нормалните американци са против и другата част на Америка казва: "Не, не и не - нека американското правителство работи за американския народ, а не за глобалистите". Това е причината за конфликта. Очевидно е, че повечето американци са на страната на Тръмп и той спечели предишните избори. Защо не участва на първичните избори? (Тръмп е кандидат-президент, не е ясно какво иска да каже Марков - бел.ред.) Защото доверието му е 65%, а на останалите републиканци е по 10-12%".

Експертът разказва как Тръмп със сигурност ще спечели и американският елит, начело със "страдащия от деменция Байдън", ще трябва да направи избор: да позволи на Тръмп нов мандат като президент, "но тогава той сигурно окончателно ще им извие вратовете", или "да го арестуват, но тогава ще има бунт", или "да направят същото като с Джон Ф. Кенеди, тоест да организират политическо покушение срещу горкия Тръмп".

"Тези варианти могат да предизвикат гражданска война".

Сергей Марков е бивш съветник на Владимир Путин. Така решението на руския президент да стартира война срещу Украйна изглежда почти обяснимо.