Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че е постигнал „много важно споразумение за обучение“ на украински пилоти във Франция по време на телефонен разговор с френския си колега Еманюел Макрон, предаде Ройтерс.

„Нашата коалиция за модерни изтребители става по-силна“, каза Зеленски във вечерното си видеообръщение в неделя.

Той съобщи, че с Макрон са обсъдили и какво може да направи Франция за защитата на украинския град Одеса и района му.

Зеленски не уточни за каква подготовка на пилоти става въпрос. Франция няма изтребители F-16, каквито бяха обещани на Украйна, а френски "Рафал" и "Мираж 2000".

По-рано украинският министър на отбраната Олексий Резников каза, че очаква изтребителите F-16, които Украйна ще получи от съюзниците си, да влязат в бой до следващата пролет, съобщи ДПА.

В интервю за украинската държавна информационна агенция Укринформ Резников обясни, че пилотите трябва да бъдат обучени да летят на самолетите, а инфраструктурата, специалистите и съоръженията за поддръжка трябва да бъдат приведени в готовност. Затова, по думите му, най-вероятно пролетта ще е дошла, когато изтребителите действително бъдат изпратени на фронта.

Нидерландия, Дания и Норвегия обещаха да доставят F-16 на Украйна. Резников съобщи, че е трябвало да изпрати няколко писма с уверения, че тези натовски оръжия ще бъдат използвани само за отбранителни цели, а не срещу руската територия. Русия предупреди, че изтребителите се доведат до нова ескалация на конфликта.

Засега Украйна си е осигурила поне 50 самолета. Наскоро украинският президент Зеленски призова на страната му да бъдат доставени общо 160 самолета F-16, за да си възвърне контрола над въздушното си пространство.