Националите ни по волейбол допуснаха тежка загуба от Хърватия във Варна на Европейското, на което сме съвместни домакини заедно с Италия, Северна Македония и Израел - 1:3 (25:22, 16:25, 22:25, 21:25).

Поражението никак не влизаше в сметките, тъй като съперникът е преодолим, пък и поставя в трудна ситуация селекцията ни. Ако във вторник България не победи силния тим на Словения (фаворит и лидер в нашата група), е много вероятно да заеме неблагоприятното четвърто място преди фазата на елиминациите.

Пламен Константинов не направи промени в стартовия състав от вчерашната победа над Украйна и България започна с Николай Колев, Мартин Атанасов, Георги Сеганов, Алекс Грозданов, Цветан Соколов, Александър Николов и либеро Теодор Салпаров.

И те тръгнаха в двубоя отлично, като поведоха 3:0, 5:1, 8:3... "Ватрените" намалиха и в средата гейма дори изравниха, но селекцията ни натисна отново и след 19:16, когато съперниците поискаха прекъсване, продължи с добрите изяви. Така затвори първата част с 25:22.

Имаше колебания в действията на нашите и в първия гейм, но последва истински и необясним спад нататък. България поведе и във втория с 3:1, ала този път не удържа и хърватите, решени да водят битка, се възползваха. Те дръпнаха с 8:3 и до края останаха "на газта", така взеха частта с голяма разлика - на 16 точки.

По-равностоен бе третият гейм, в който националите ни опитаха да си върнат инициативата, но отново правеха много грешки на сервис и посрещане, като и останалите елементи не върваха. Така обратът стана пълен с 25:22.

Четвъртият гейм започна равностойно и с размяна на точки, но слабостите отново застигнаха Цветан Соколов и компания, така опонентът взе аванс, който не изпусна до края и се поздрави с ценен и заслужен успех след 25:21 и 3:1. Отборът на Пламен Константинов записа втора загуба, след като отстъпи пред Испания на старта.

Водеш реализатор за България бе Цветан Соколов - 18 точки (2 аса, 2 блокади), с по 14 точки завършиха Мартин Атанасов (1 ас, 1 блокада) и Александър Николов (1 ас). За хърватите Марко Седлачек бе над всички с 29 точки (3 аса, 3 блокади).

Преди последните четири мача в групата начело е Словения (3 мача) с 3 победи, 9 точки и 9:1 геймово съотношение. Втори са хърватите (4 мача), 8 точки и 9:6. България (4 мача) е на трета позиция с 6 точки и 8:8 гейма, следва Испания (4 мача) с 6 точки и 6:8 геймова разлика, Финландия (4 мача) с 3 точки и 5:9 и Украйна (3 мача) с 1 точка и 4:9 гейма.

Днес надпреварата продължава с нови два двубоя. От 17:30 часа играят Украйна и Финландия, а от 20:30 часа е срещата между Хърватия и Словения.