България записа първа победа в група В на Европейското първенство по волейбол, на което е домакин заедно с Италия, Северна Македония и Израел - 3:1 (28:26, 27:25, 15:25, 25:16) срещу Финландия.

Нашите инкасираха загуба в първия си мач срещу Испания с 1:3.

Пламен Константинов направи една промяна в стартовата шестица и на мястото на Светослав Гоцев започна Николай Колев. Стартовият състав на България бе Мартин Атанасов, Николай Колев, Георги Сеганов, Алекс Грозданов, Цветан Соколов, Денис Карягин и либеро Теодор Салпаров и Симеон Добрев.

Срещата започна равностойно с три равенства, след което финландците се възползваха от грешки на националите ни и поведоха с 5:3, а после и със 7:4, а българите изравниха при 8:8. Скандинавците отново успяха да поведат с 2 точки, а резултатът бе изравнен при 11:11. До края на гейма последваха 13 изравнявания на резултата, като и двата отбора пропиляха по един геймбол, преди България да затвори първата част с 28:26 чрез Денис Карягин.

През втората част играта отново бе равностойна и резултатът бе изравняван няколко пъти в началото. След 5:5 символичните домакини поведоха с 8:6, но националите ни веднага изравниха. Последва още едно изравняване, след което финландците дпърнаха с 3 точки при 13:10.

Скандинавците поддържаха преднината си, но подкрепяни от родната публика националите ни изравниха при 20:20. Последваха още пет изравнявания, при които двата отбора отново пропиляха по един геймбол, но с отлична блокада на Александър Николов селекцията ни успя да вземе и втория гейм с 27:25.

В началото на третата част символичните домакини започнаха по-убедително и поведоха последователно с 3:0 и 6:2, което принуди Пламен Константинов да вземе прекъсване. Националите ни се опитаха да стопят изоставането си, но скандинавците поддържаха преднина от 2-3 точки. След няколко грешки на България Финландия успя да поведе с 5 точки при 16:11 и Пламен Константинов взе ново прекъсване. Нашите така и не успяха да намерят играта си, продължиха да допускат много грешки и това позволи на бойките финландци да вземат безапелационно третата част с 25:15.

"Лъвовете" започнаха много добре четвъртия гейм. След като поведоха с 2:0, след 3:2 в полза на България, играмите на селекционера Пламен Константинов реализираха 4 поредни точки и дръпнаха със 7:2. Малко по-късно, след точка от начален удар на Цветан Соколов, поведоха с 6 точки при 11:5. България продължи с добрата си игра и постепенно увеличаваше аванса си, който бе 7 точки при 14:7 и 8 точки при 16:8. До края на гейма България не срещна никакви проблеми и го спечели с 25:16 и съответно мача с 3:1.

До момента Финландия (2 мача), Испания (1 мач), Словения (1 мач), България (2 мача) и Украйна (2 мача) имат по една победа, докато Украйна е с 2 загуби. С по едно поражение са скандинавците и "лъвовете".

Срещите в групата продължават в петък. От 17:30 часа играят Финландия и Словения, а от 20:30 часа е двубоят между Хърватия и Испания.