Ден пореден, в който премиерът Николай Денков се обяснява за това има ли междуинституционална война с президентството, след като Румен Радев не пропуска възможност публично да атакува кабинета.

"Не търся война с никого, напротив, на нас ни трябва спокойствие -на правителството, в политическия смисъл на думата, за да можем да си изпълним програмата и хората да започнат да живеят по-добре", каза днес пред журналисти Денков. - "Всяка институция трябва да работи според това, което ѝ е наложено като права и задължения. Задълженията на правителството са да изпълним управленската си програма", посочи още той, цитиран от БТА.

"Виждате колко проблеми има в държавата. Тези, които пречат, без да обсъждаме в същината какво може да се направи по пътищата, как да намалим злоупотребата с алкохол и дрогираните шофьори по пътищата. Ето това са проблемите, с които трябва да се занимава правителството", коментира още премиерът.

Попитан дали е за или против референдум за промяна на националния празник, премиерът отговори:

"Нека това да бъде политическа дискусия, която да се проведе в Народното събрание. Там е мястото за тази дискусия. Многократно съм казвал, че подкрепям 24 май да бъде национален празник, защото това е символът, който ни води към бъдещето."

По повод случая със Мустафа Емин, съветник в политическия кабинет на министъра на отбраната, в УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“, Николай Денков каза: „Във всяка една ситуация от този тип трябва да завърши успешно проверката, за да е ясно какви са фактите. Не може на базата само на един Фейсбук профил, едно съобщение, да се правят крайни заключения и да се уволняват хора. Ако е вярно това, което пише в този пост, според мен съветникът трябва да си отиде. Но ако се окаже, че това е прикрита атака, което има някакви други цели, бих оставил министърът сам да реши какво ще направи“. 

Премиерът акад. Николай Денков е на посещение днес в  Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ (INSAIT). Иниститутът INSAIT бе представен в края на август от премиера Николай Денков пред министъра на външните работа на Република Корея Парк Джин като един от водещите в света в сферата на изкуствения интелект. Двамата разговаряха в рамките на 18-ия стратегически форум в словенския град Блед и обсъдиха възможностите за сътрудничество в тази област.

По-късно, в 11:00 часа, министър-председателят Николай Денков ще открие 11-ото издание на "Алея на книгата". В традиционното изложение, което ще продължи до 10 септември, ще участват близо 140 издателства, съобщи за БТА председателят на управителния съвет на асоциация „Българска книга“ Десислава Алексиева. Изложителите ще бъдат разположени в 57 шатри пред Националния дворец на културата (НДК) и на пешеходните части на бул. „Витоша“.