"Четири години редовно обучение, близо 100!!!!! текущи изпита, четири държавни изпита, огромен труд, напрежение, лишения и умора, увенчани на финала с диплома и най-прекрасната "работа" на света - в Неонатология. 

Но днес подавам молба за напускане. Не заради умората, не заради стреса, не заради отговорността да се грижиш и да връщаш към живота най-ценното за всеки един от нас - детето му...,  а заради факта, че отказвам да получавам унизително заплащане за труда си (997 лв. основна заплата)."

Думите са на акушерката във великотърновската областна болница МОБАЛ Д-р Иван Черкезов - Милена Манова. Своеобразната й изповед е от фейсбук профила й и бързо започна да се разпространява в социалната мрежа. Манова прилага и заявлението си за напускане на лечебното заведение. И очаквано реакциите са гневни - от ако всички постъпят като нея, може и нещо в държавата да се промени, до "Днес Милена Манова постъпи доблестно! (...) С тъга публикувам молбата ѝ за напускане, но я подкрепям напълно, защото в ТАЗИ ДЪРЖАВА едни 240 ЛУКОВИ ГЛАВИ се гушат всеки ден с пари, служебни автомобили, охрана, а хора като нея, даващи сърцето си да спасят невинни същества, работят за жълти стотинки! СРАМ е цялата ни Здравна "система", ако има такава въобще!"

"Написах писмо до ръководството на лечебното заведение, защото проблемът е във всички болници. Това е масовата заплата, която е недопустимо малка за труда ни. Знаете ли как се слага абокат на бебе, което тежи 1 кг? Ние се грижим за тях 24 часа. Сама съм на смяна с 10-12 бебета. С мен молба за напускане подаде още една акушерка по същата причина", сподели Манова, която е мечтаела за тази професия, тази сутрин в ефира на Нова тв.

Това не е първият подобен случай - специализантите по неонатология многократно са се оплаквали за ниските си заплати през последните години. Макар да могат да учат по държавна поръчка, това ги задължава да работят поне 3 години в България - или да върнат парите за образованието си, ако решат да отидат в чужбина. 

Публикуваме целия й статус в социалната медия:

"На 40 г. реших, че ще уча за Акушерка, защото тези специалисти липсват поголовно в държавата ни. Четири години редовно обучение, близо 100!!!!! текущи изпита, 4 държавни изпита, огромен труд, напрежение, лишения и умора, увенчани на финала с диплома и най-прекрасната "работа" на света - в Неонатология. Нарочно работата е в кавички, защото за мен това е призвание!

Горя и се вълнувам, и страдам, и съм щастлива всеки ден, въпреки че вече над пет години я работа. Но днес подавам молба за напускане. Не заради умората, не заради стреса, не заради отговорността да се грижиш и да връщаш към живота най-ценното за всеки един от нас - детето му...,  а заради факта, че отказвам да получавам унизително заплащане за труда си (997 лв. основна заплата). Нямам право да стачкувам ефективно. Молбата ми за напускане е единственият начин да "събудя" обществото и работодателя си.

... Няма да свърши света ако аз не работя в Неонатология.

Но до няколко месеца или години такава няма да има в областната болница, защото след мен не идва никой... И няма и да дойде за подобна заплата.

Мога да пиша до утре какво представлява само една моя смяна..., но няма смисъл.

Докато всички ние неглижираме дълбоките проблеми на здравеопазването, ни чакат тежки дни."