Мустафа Емин е заплашвал медиците в "Пирогов" с уволнение и многократно е прекъсвал работата в шокова зала, където те са работели върху друго дете в сериозно състояние. Това обясни в ефира на бТВ директорът на спешната болница д-р Валентин Димитров.

Той подчерта, че няма разкриване на данни на пациент нито от медсестрата, първоначално съобщила за случая в публикация в социалните мрежи, нито от него, тъй като Емин е придружител на пациент.

"В 19:40 часа пристига Мустафа Емин. Регистрира се. Минава през кабинета, за да се види какво е състоянието на детето. Прави се рентгенова снимка на детето. Понеже анамнезата е, че детето е паднало от 60-сантиметрова масичка, изпратено е на детски коремен хирург, минава да се види дали има счупване. Установява се, че детето има нужда от полагане на шев върху рана в шокова зала.

Идвайки реда на детенцето, в шокова зала вкарват дете, което губи кръв. Колегите започват да се занимават с това дете, за да го спасят. Оказването на първа помощ продължава час и половина. В този период друго не може да се вкара. Двете деца пред шокова зала играят и обикалят край телевизора пред чакалнята на залата“, добави той.

Емин първоначално чака - което се потвърждава от записите на камерите пред шокова зала, макар да са без звук. След време обаче се изнервя и започва да звъни на звънеца. 

"Разговорите са снети като обяснения. Три пъти е прекъсвана работата на лекарите, като след едното звънене медицинска сестра 7 минути обяснява на г-н Емин. Господинът не е посягал, не е бил, не е подскачал, но също толкова агресивно е да ви гледам в очите и да кажа: „аз съм един кой си, дайте си имената и след малко министърът на здравеопазването ще ви уволни“. Заплашвал е с уволнение“, разказва д-р Димитров.

Директорът на "Пирогов" разяснява, че 6-има от 10-те медицински лица, дали обяснения, потвърждават за заплахи от страна на Емин. 

И отбелязва, че до момента е потърсен само от Етичната комисия на "Да, България" - "което им прави чест".

"От етичната комисия на „Да, България“ дойдоха на 30 август и гледаха записите от камерите. Бяха млади хора, много интелигентни. Приключихме, предоставих им копия от разказите на хората. В четири часа се свързахме с Министерството на отбраната и изявихме готовност да предоставим на министър Тодор Тагарев всички документи“, рече още шефът на "Пирогов".

Но и досега няма искане на Тагарев, а такова е нужно официално - защото на записите има деца, по закон не може просто да ги праща на някого, уточни той. Не става ясно и защо 5 дни по-късно няма никаква нова реакция от "Да, България".

"Последно в 10:54 колега иска да му даде документацията, Емин казва - не, не ми трябва. 20 минути се вижда как се връща и казва:  "дайте ми документацията, за да ви дам на министъра".

Д-р Димитров защити Неля Диманова - медсестрата, първа разказала за случая.

"Един чудесен човек, 46 години работи в "Пирогов". Беше безбожно окаляна. Тя просто е била възмутена от това, което се е случило."

Попитан за версията на Емин, който описва как стои с окървавеното си дете на ръце часове наред, директорът подчертава, че детето е тичало и е играло докато чака, а раната на главата му вече не е кървяла.