Медиците в спешното отделение на "Пирогов" са проявили висок професионализъм и са спазили високи стандарти за работа. Това се казва в ново съобщение от болницата, в което се предполага, че се огласяват резултатите от проверката по случая "Мустафа Емин".

В съобщението липсва отговор на основния въпрос - за поведението на Емин и дали отговорят на истината всички обвинения към него.

Началото на историята започна с принтскрийн от съобщение във фейсбук на медицинска сестра в отделението Неда Диманова. В нейната публикация тя обясняваше как съветникът в Министерството на отбраната се държал агресивно в "Пирогов", заплашвал с министри и особено скандално - искал да извадят от противошокавата зала дете в шок, за да влезе неговото, което било с малка прорезна рана.

В написаното имаше и размисли за "господаря от Рибново" - някаква особена препратка за доминираното от ДПС село, в което Мустафа Емин преди време създаде местна структура на "Да, България".

Публикацията на медицинската сестра беше публикувана на официалната фейсбук страница на "Пирогов" само с едно изречение за "стегнат разказ", без никакви подробности за ситуацията, какво го е предизвикало. Много по-късно след като случаят беше подет медийно се появи и твърде лаконична позиция, по принцип, от "Пирогов".

От сегашното също недаващо отговори съобщение не се разбира дали действително Мустафа Емин е искал да изведат от противошоковата зала дете в тежко състояние. Той категорично отхвърли да е искал нещо подобно - "нечовешко е".

Разказа своята версия, в която не отрече, че след четиричасово разкарване по различни кабинети и притесния около детето, което паднало и се наранило на лицето, може да е бил по-емоционален и да е повишил тона си, извини се. Обясни и в какъв контекст е споменавал името на министъра на здравеопазването.

Детайл от историята е, че тя много бързо се появи по руски медии с акцент, че Мустафа Емин е съветник на министъра на отбраната Тодор Тагарев.

"Ръководството благодари на колегите за високия професионализъм, за търпението и за психическата устойчивост, която са проявили", се казва още в края на информацията от "Пирогов".

Ето и цялото съобщение:

Предвид високия интерес по случай изнесен в социалните мрежи, касаещ лицето М.Е. и назначена проверка от ръководството на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ Ви информираме, че проверката е приключила. Снети са записи за периода. Снети са обяснения с доклади от страна на всички медицински специалисти в „Пирогов“, които имат отношение по случая и са направени срещи с всички, имащи отношение към случая.

Резултатът от проверката показа:

От медицинска гледна точка са спазени всички стандарти за работа и оказване на помощ в рамките на Спешното отделение.

Персоналът е подходил с висок професионализъм, извършили са всички необходими консултативни прегледи и изследвания на детето. Оказана му е необходимата помощ и манипулации и е изпратено вкъщи с препоръки.

Документацията по случая е водена по правилата и е описано по часове и минути движението на пациента.

За този период в детска противошокова зала е оказана спешна помощ на 3 (три) травматични деца и са проведени продължителни мероприятия по ресусцитация на друго дете, което е преведено с тежък хеморагичен шок. Или правилата на триаж са спазени стриктно.

Всички данни от проверката са предоставени на Етичната комисия на политическа партия "Да, България“. „Пирогов“, като болница с високо обществено доверие заявява ,че ще предостави информация на всички заинтересовани по случая при спазване на Закона за закрила на детето, Закона за здравето и Закона за личните данни.

Ръководството благодари на колегите за високия професионализъм, за търпението и за психическата устойчивост, която са проявили!

Писмо от Тагарев

В писмо с вчерашна дата до министъра на здравеопазването проф. Хинко Хинков министърът на отбраната Тодор Тагарев иска проверка около обстоятелствата на появата на публикацията на медицинската сестра на официалната страница на "Пирогов".

"По какъв начин и кой е взел решението за качването на публикация с информация от личен пост на официалната страница на лечебното заведение в социалната мрежа "Фейсбук"? Каква проверка на факти е извършена преди публикацията на официалната страница?", пита той.

Както и - "отговарят ли на истината изнесените факти и обстоятелства на официалната страница на лечебното заведение".