Три украински дрона, изпратени срещу Москва, са били унищожени тази нощ от руската противовъздушна отбрана, предадоха ТАСС и Ройтерс, като се позоваха на властите.

Министерството на отбраната на Русия съобщи, че неговите сили са свалили два безпилотни летателни апарата - първо над Калужка област, а след това и над Истрински район в Подмосковието.

Тези сведения бяха потвърдени от кмета на руската столица Сергей Собянин. Той каза първоначално, че по предварителни данни няма пострадали хора, нито са нанесени материални щети. След това Собянин уточни, че падащи отломки са нанесли щети на сграда.

По-късно руското министерство на отбраната съобщи за свален украински дрон и над Тверска област.

Безпилотният летателен апарат се е бил насочил към Москва, каза Собянин. Той добави, че по предварителна информация няма пострадали хора и нанесени щети.

До момента няма реакция от страна на Украйна. Властите в Киев по принцип рядко коментират подобни атаки.

Нападенията с дронове срещу руски цели, особено в Крим - анексирания през 2014 г. от Москва украински полуостров - и в региони, граничещи с Украйна, станаха почти ежедневие, откакто два безпилотни летателни апарата бяха унищожени над Кремъл в началото на май, отбелязва Ройтерс. През последните седмици тези атаки нарушават графика на полетите до и от руската столица. Украйна рядко поема пряка отговорност за такива удари с дронове, но казва, че унищожаването на руска военна инфраструктурата помага на контранастъплението, което Киев започна през юни.