Институциите трябва да дадат категоричен отпор на всички "тарикати", които си мислят, че няма държава и правилата не важат за тях. Това заяви председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев на брифинг в Министерския съвет днес по повод убитото 15-годишно момче на пешехода пътека в София.

Георгиев отправи искрени съболезнования на семейството на загиналото момче и на почернените родители, загубили своите деца. И отбеляза:

"Трябва да е ясно, че наказанието е неизбежно и няма да им се размине. Не може да продължават с чувство за безнаказаност да тормозят гражданите и да са потенциални убийци на пътя."

Според него едно от ключовите решения, които ще имат "безспорен дисциплиниращ ефект" върху такива шофьори, вече е минало на първо четене в парламента. Това е даването на възможност МВР да глобява нарушителите, засечени през хилядите общински камери за контрол на трафика, идея на Националното сдружение на общините, внасяна от ГЕРБ в два поредни парламента.

"От една година неуморно настоявам за това", отбеляза Георгиев. "Нужна е политическа воля, за да бъде окончателно прието от Народното събрание. Когато каузата е защита на живота и здравето на гражданите, политиката трябва да остане на заден план и да сме единни в решенията. Затова не бива след поредната трагедия всичко да остава постарому."

И добави, че макар работата по подобряване на инфраструктурата да продължава, това не е достатъчно, защото няма маркировка, която да спре пиян или дрогиран шофьор. Същевременно общинските камери, които МВР в момента не може да ползва, са засичали автомобили движещи се с 224 км/ч по бул. "България" и 217 км/ч по бул. "Ботевградско шосе".

"Благодаря на премиера, че прие предложението ми за формиране на работна група от съдии, прокурори и университетски преподаватели, които спешно да направят преглед на законодателството и да предложат по-строги санкции на народните представители. Благодаря на министъра на вътрешните работи за увеличения наличен състав за контрол по софийските улици. Но настояваме да бъде осигурен по-голям бюджет на МВР, за да бъдат назначени допълнителни полицаи в София", добави той.

И отправи специална благодарност към родителите, които са превърнали личната си мъка в енергия, която дава заряд на обществената нетърпимост.