Съветникът на министъра на отбраната Тодор Тагарев - Мустафа Емин, е подал оставка от поста. Това обяви самият той във фейсбук профила си. Емин, който бе обвинен от медици в "Пирогов" за оказван натиск да прегледат пострадалото му дете приоритетно - пред друго, намиращо се в шокова зала, обаче не признава вина. И заплашва спешната болница със съд.

"Подавам оставка от позицията съветник в политическия кабинет на министър Тагарев, за да се прекрати атаката срещу него и правителството. Ще защитя името и достойнството си с доказване на истината за комуникацията ми с персонала в болница Пирогов в съда, като съм благодарен за помощта на лекарите и сестрите и не приемам обвиненията и внушенията от постове и вътрешни проверки", пише Емин.

Освен това съветникът на Тагарев, който е и член на "Да, България", заявява, че "замразява" участието си в Националния съвет на партията (която е в състава на "Демократична България", до приключването на проверките в случая. 

Определя го, също така, като "оклеветяване".

"С опита си от тази информационна атака срещу мен искам да предупредя, че този натиск ще нараства и руши доверието, ще противопоставя и провокира агресия – нека заедно се противопоставим на тази заплаха", пише в заключение Емин.

Малко по-късно депутатът от ДПС Делян Пеевски също излезе с позиция - в защита на медиците от "Пирогов" и срещу Мустафа Емин.

"Смятам, че всички ние сме длъжни да изразим ясно и високо непримиримостта си към това самозабравили се чиновници, като Мустафа Емин, политици и каквито и да са се самонарекли, да си позволяват да унижават и обругават български лекари и медицински сестри, изисквайки “специално” привилегировано отношение, използвайки позициите си за оказване на натиск и принуда", пише народният представител.

Още по-недопустимо било, че вместо да понесе отговорност за допуснатата грешка, "се прави опит целият този срамен за извършителя случай да се пренесе на политическото поле", твърди още той. И подчертава, че медиците са изнесли пандемията на гърба си, а тези в "Пирогов" винаги са на първа линия "при най-страшните бедствия, катастрофи и трагедии".