„Проблемът е комплексен, на цялата държава. Мисленето на някои хора е, че са безнаказани и няма да има последствия, ако се качат зад волана след употреба на алкохол.

В чужбина нещата са различни - в Гърция глобите са моментални. Ако не я платиш, следва лихва и натрупване на глобата. Няма вратички за обжалване.”

Това каза днес пред Нова тв Ина Арсова - сестра на 15-годишния Филип, който бе убит в събота вечер от пиян шофьор на ул. "Гурко" в центъра на София.

 Тя посочи, че българите се страхуват да нарушават законите в Гърция.

„Не може най-голямата парична глоба за шофиране след употреба на алкохол да е 2000 лева. Това е смешна глоба, кой ще го е страх да се качи зад волана”, каза още почернената жена.

Тя коментира и факта, че Петър Тодоров в момента на деянието е возел жената, с която живее, и 4-годишото й дете.

„Жената е била с шофьора преди да се качи в автомобила и е знаела, че е употребил алкохол. В някои държави се наказва това, че знаеш, че твой близък шофира, употребил алкохол”, допълни Ина Арсова.

Според нея в подобни ситуации семействата и близките са съучастници.

Сестрата на загиналия Филип призна, че той бил „уникално дете, което никога не е нарушило нито едно правило”.

„Възпитано дете, което никога не е отишло на училище неподготвено, без домашно. Никога не би си позволил да пресече на друго място, освен на светофар или пешеходна пътека. Имаше силен дух и присъствие, беше пример за възрастните. От малък беше силен и отговорен. Нямаше нужда да му се повтаря. Много обичаше да се разхожда в центъра на София”, каза още Ина Арсова.

По думите ѝ младежът е спортувал от малък.

„Преди няколко месеца на тренировка по самбо си счупи ключицата. Думите му към родителите му бяха, че съжалява, че им е причинил това - да трябва да го водят по болници и лекари.

Не искаше да е в тежест на никого, сам се оправяше с всичко, изкара отлични резултати от матурите. Никога не сме си мислили, че по този начин можем да бъдем наказани”, сподели още сестрата на жертвата.

Както Клуб Z писа, след прокурорското задържане за 72 часа, вчера СГС остави за постояно в ареста 37-годишния Петър Тодоров. По време на мярката за неотклонние стана ясно, че според първоначалните експертизи той е карал с около 88 км/ч вечерта по ул. "Гурко". Има 2,1 промила алкохол в кръвта, а при вида на лежащото безжизнено дете на 10 м от него, не се е опитал да помогне ни най-малко.