Държавният секретар на Съединените американски щати Антъни Блинкън пристигна на официално посещение в Киев. Той ще се срещне с украинския президент Володимир Зеленски, предаде УНИАН.

Блинкън вече е посрещнат столицата на Украйна.

Това е третото посещение на държавния секретар в страната по време на войната.

За първи път той пристига заедно с ръководителя на Пентагона Лойд Остин през април 2022 г. Двамата обсъдиха с украинските власти въпроса за доставката на съвременни оръжия, необходими на Украйна, и нова военна помощ от САЩ.

На 8 септември Блинкън отново посети страната. Тогава той пътува до Ирпен в Киевска област, където лично видя последиците от военната агресия на Русия.

За вероятността да осъществи трето посещение бе съобщено преди ден, но Държавният департамент на САЩ отказа да потвърди тази информация. Към момента канали в „Телеграм“ публикуват кадри от затворения заради посещението център на Киев.

От началото на пълномащабната война САЩ оказват военна и финансова подкрепа на Украйна. Общата сума на американската помощ за почти година и половина от войната се оценява на 66,2 млрд. долара . Това е най-големият размер на американската подкрепа за която и да е държава в света от времето на плана "Маршал" след Втората световна война насам.

На 29 август Блинкън обяви нов пакет от помощи в размер на 250 млн. долара . Той включваше ракети AIM-9M за противовъздушна отбрана, боеприпаси HIMARS, оборудване за разминиране и други артикули.