„Финансите на Кремъл бяха изстискани така, че това да доведе до опустошителен ефект и го принуди да избира между наливане на пари във войната и да ги осигури на собствените си граждани.“

Това заяви държавният секретар на САЩ Антоъни Блинкън в Брюксел.

Той участва в 10-ия Енергиен съвет на министрите „ЕС-САЩ“. Следобед Блинкън ще се включи в срещата на външните министри от страните членки на НАТО.

„Заедно с ЕС замразяваме активите на тези, които подклаждат агресията, налагаме всеобхватни санкции и контрол върху износа. Така намаляваме способността на Русия да води война“, каза дипломат номер 1 на Америка.

И припомни думите на „един руски милиардер“ (Олег Дерипаска – б.р.) от преди месец, че в Русия още догодина няма да има пари.

Блинкън допълни, че САЩ приветстват инициативата на ЕС за осигуряването на допълнителни боеприпаси за Украйна на обща стойност 2 милиарда евро. (България не участва в него - б.р.)

Най-новият ядрен залог на руския президент Владимир Путин с разполагането на ядрени оръжия в Беларус представлява нова ескалация и пряка заплаха за европейската сигурност, смята върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел. И това по думите му е ирония на съдбата, тъй като става веднага след посещението в Москва на китайския лидер Си Цзинпин. На срещата си с Путин Си говори, че има нужда от мир и двамата ръководители се разбраха да не разполагат ядрени оръжия зад граница.

Борел и Блинкън са обсъдили и ролята на Китай в подкрепата за нарушенията от страна на Русия на Хартата на ООН.

„Има ясно очакване един постоянен член на Съвета за сигурност на ООН да защитава международните ред и право. И Китай има моралното задължение да допринася за по-справедлив мир. Той не може да застане на страната на агресора. Това е нашето послание към Пекин“, изтъкна шефът на европейската дипломация.

Днес на посещение в Китай са председателят на Европейската комисеия Урсула фон дер Лайен и френският президент Еманюел Макрон. Другата седмица Борел също ще пътува до Пекин.

„Напълно сме ясни към Китай, че неговата позиция за руските жестокости и военни престъпления ще бъде определяща за качеството на нашите отношения“, категоричен бе Борел.