На 12 септември идва нов iPhone, с може би най-голямата промяна на дизайна в последните години - iPhone 15 най-после ще е с универсалния конектор USB-C.

Причината за това е известна от две години - решението на Европейския съюз всички нови устройства, които се продават на Стария континент, да са с новия конектор, който позволява много повече гъвкавост, по-бързо зареждане и по-бърз пренос на данни.

По всяка вероятно iPhone 15 ще е с USB-C не само в Европа, а Lightning конекторът ще бъде изоставен навсякъде по света. От Apple твърдяха, че налагането на единен конектор, което ЕС прави, за да има по-малко електронен боклук, ще задуши иновациите. Това твърдение обаче е абсурдно - USB-C кабелите продължават да се развиват, а техният Lightning не се е променил от 2012 г., когато бе въведен в iPhone 5.

Това е прекрасна новина за феновете на Apple и най-продаваният смартфон на планетата. Първо означава много по-бързо зареждане - Lightining досега позволяваше години наред до 18W, докато конкуренцията отдавна предлага 65W и дори 110W зареждачки. Означава и по-бърз пренос на данни - Lightning поддържа скорост до 480 мегабита в секунда, USB-C - до 10 гигабита в секунда, или 20 пъти повече. И най-вече - това означава, че iPhone 15 ще може да се зарежда с кабели на всяко друго устройство, както и да работи с всякакви USB-C аксесоари.

Слухове онлайн обаче подсказват възможен трик от страна на компанията в Купертино, ползван преди под друга форма - Apple да предлага свои, MFI (Made for iPhone) сертифицирани кабели. Това означава, че зареждането на iPhone може и да е възможно с който и да е USB-C кабел, но всички други функции - пренос на данни, аксесоари и пр. - ще работят само през сертифицирани от Apple кабели. Които, разбира се, ще са много по-скъпи и ще позволят на американците да контролират и пазара на iPhone периферия. Де юре това ще спазва регулациите на ЕС, дефакто ще ги заобикаля.