Американската компания Apple обяви поредица нови функционалности за iPhone, които ще бъдат въведени чрез софтуер по-късно тази година. Най-впечатляваща е Personal Voice (персонален глас), която ще синтезира версия на собствения ни глас за разговори, съобщава Digital Trends.

Тя е насочена към хора, които имат затруднения с говора си или постепенно го губят, като целта е да запазят дигитално особеностите на гласа си и да продължат да поддържат смислена комуникация с близките си.

Функцията ще бъде много достъпна - човек трябва да прочете случаен списък от текстове за около 15 минути, които ще бъдат достатъчни за системата да научи гласа му.

В комбинация с функцията Live Speech, това ще позволява след това да напишем реплика по време на разговор и смартфонът да я изговаря по време на разговори, видеообаждания с FaceTime или на живо. Най-често ползваните фрази пък могат да бъдат заредени и активирани за секунда.

Ако гласът на човек вече е твърде увреден, Live Speech ще разполага с определен брой готови гласове, за да му помага да комуникира.

Apple предвижда и подобрения на основните приложения - камерата, снимките, апликациите за музика и съобщения - които да бъдат по-лесни за употреба от хората със затруднено зрение. Това включва интерфейс с висок контраст и големи текстови етикети.

Приложението Magnifier, което се ползва като лупа, вече ще има и Point and Speak функцията - "посочваш" даден текст с камерата и смартфонът го изговаря.