Руските окупатори удариха централния пазар в украинския град Константиновка, Донецка област – съобщава се за жертви и ранени. На мястото е избухнал пожар. По данни на военните Москва е нанесла удар с ракети С-300.

Предварителните данни показват 16 загинали, съобщава кореспондентът на „Радио Свобода“ от мястото на трагедията.

По-късно президентът Володимир Зеленски потвърди броя на жертвите.

„Днес артилерията на руските терористи уби 16 души в град Константиновка, Донецка област. Обикновен пазар. Магазини. Аптека. Хора, които нищо не са направили. Много ранени. За съжаление, броят на убитите и пострадалите може да се увеличи“, обяви украинският лидер.

Той добави, че когато някой по света все още опитва да си има работа с руснаците, то това означава, че си затваря очите за реалността, наглостта на злото и дързостта на подлостта.

Премиерът Денис Шмигал добави, че сред загиналите има едно дете.

„Моите искрени съболезнования на семействата и близките на загиналите. Всички служби работят. Пожарът е локализиран. Помагаме на пострадалите“, написа той в социалните мрежи.

Според вътрешния министър Игор Клименко пострадали са общо 44 души – 28 са ранените. Сред тях и един спасител. Повредени са 30 търговски павилиона, пожарът се е разпрострял на 300 кв. м. По-късно в съобщение на прокуратурата се уточнява, че са пострадали 20 магазина, електропредаватели, повредени са административна сграда и петият етаж на жилищен блок. Изгорели са леки автомобили и осем търговски обекта.

Престъплението на руснаците е квалифицирано по чл. 2, ал. 438 от Кодекса за углавни престъпления – нарушение на законите и обичаите за водене на война.