Председателският съвет на Европейския парламент взе окончателно решение за закриване на процедурата по изслушването на българския кандидат за еврокомисар Илиана Иванова.

Новината съобщи в екс (бившия туитър) говорителят на ЕП Жауме Дук.

„Председателският съвет закрива процедурата по изслушването и поставя окончателното гласуването на кандидата за член на Комисията Илиана Иванова на дневния ред на пленарната сесия следващата седмица в Страсбург“, написа той.

Кандидатурата на Иванова трябва да бъде одобрена от евродепутатите на пленарна сесия в Страсбург. Вотът е насрочен за 12 септември. Ако бъде одобрена, Иванова ще встъпи в длъжността еврокомисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта. Тя ще наследи поста и ресора на Мария Габриел, която стана вицепремиер и външен министър на България.

Вчера Илиана Иванова бе изслушана от парламентарните комисии по промишленост, изследвания и енергетика и по култура. Тя получи положителна оценка от страна на двете комисии и от Председателския съвет, състоящ се от председателя на ЕП Роберта Мецола и лидерите на политическите групи.