Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, който е на посещение в Киев, заяви, че има много насърчаващ напредък в украинската контраофанзива, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Вижда се много ясно значимия прогрес, който вие постигате сега в контраофанзивата и това е много, много окуражаващо", каза Блинкън по време на среща с президента на Украйна Володимир Зеленски.

По време на срещата с американския държавен секретар Зеленски пък предупреди, че предстои тежка зима. 

"Една тежка зима ни чака. Но ние сме щастливи, че не сме сами, за да ѝ се противопоставим. Ние ще го направим заедно с нашите партньори", каза украинският лидер. 

Той благодари на САЩ за тяхната помощ за енергийния сектор на Украйна, който системно беше мишена на руските удари миналата година.

След срещата със Зеленски Блинкън разговаря и с украинския външен министър Дмитро Кулеба.  

"Американската помощ не е благотворителност. Днес благодарение на нашите партньори Украйна възпира руската агресия. Ние никога няма да призовем за разгръщане на американски военни в Украйна", заяви Кулеба на американския си колега по време на срещата.

Блинкън пък каза, че САЩ са се ангажирали да дадат на Украйна средства да напише сама бъдещето си и добави, че днес Вашингтон обявява нова помощ за Киев в размер на над 1 милиард долара и тя ще даде нов импулс на украинската контраофанзива.