"На сила се отговаря със сила".

Това заяви премиерът Николай Денков, докато отговаряше на въпроси на граждани във фейсбук. Той коментира, че именно така България ще защитава териториалните си води в Черно море и градовете на черноморския бряг от агресора Русия.

Наскоро Москва обяви временна предупредителна зона в морето, която обхваща и част от изключителната икономическа зона на страната ни. Няколко пъти руските власти удължаваха периода на военните учения.

"За момента не виждаме никаква пряка заплаха за българските пристанища. До момента никой не се е опитвал да влезе в териториалните води. Вижда се желание да се блокира част от икономическата зона, която е извън териториалните води. Работим с Румъния и Турция за общи действия в Черно море", посочи премиерът.

И допълни:

"Подадена е информация в структурите на НАТО за това предупреждение, че се правят опити Черно море да се превърне в руско езеро. Единственият начин да се противопоставим, е на принципа "на сила се отговаря със сила.

Ние трябва да развием нашите военноморски сили. Тече проект с двата кораба, корпусът на единия е пуснат на вода, другият се изработва в корабостроителницата във Варна, закупено е и е доставено оборудване. Купуват се ракети за бреговата охрана, така че никой да не посмее да доближи пристанищата на България.

Случвало се е преди много години Варна да бъде обстрелвана от морето точно от Русия. Не можем да допуснем това", добави премиерът.

Реакцията на институциите по време на потопа по Южното Черноморие бе светкавична, каза още Денков.

"Тази сутрин отново се чух с хората в щаба в Царево. Там постепенно се успокоява обстановката. Пуснато е електричеството навсякъде, пусната е водата. Все още има проблеми с водата за пиене, но за битова нужди може да се използва. Има все още проблеми с пътищата. Постепенно, с помощта на МВР, се изнасят летовниците. Все още има затруднения заради разрушените мостове и нарушената настилка“, коментира премиерът наводненията вследствие на проливния дъжд.

И допълни:

"Очаква се през следващите дни да се оценят най-спешните ремонти, които трябва да се направят. Веднага ще бъдат отпуснат средства, за да могат да започнат ремонтите през Агенция "Пътна инфраструктура".

Премиерът увери, че гражданите, чието имущество е пострадало при наводнението, могат да се възползват от финансова помощ от страна на държавата. Денков припомни, че тя е два вида. Едната е свързана с нарушения по домовете и сградите, която може да бъде в размер на до 1512 лв. на домакинство. Другата помощ е за повредени електроуреди, а нейният размер е до 2500 лв., уточни премиерът.

Днес ще започне и строежът на моста по основния път, съобщи още министър-председателят.

Денков обяви, че се прави проверка на водосборните отоци и деретата, за да се търсят причините за наводненията.

"Вече излезе информация, че прокуратурата се е самосезирала. Това е нейна задача, при положение, че има жертви. Очаквам прокуратурата да излезе със заключение", каза още Николай Денков.

Ще направим сериозна крачка към премахването на дисбалансите при заплатите в държавната администрация, каза още премиерът,

Денков обясни, че до този момент заплатите в съответната администрация са се определяли от това доколко успешно е лобирал ресорният министър пред министъра на финансите при подготовката на годишния бюджет. Премиерът увери, че настоящият кабинет ще промени този подход.

"Поискахме от всички министерства информация за това какви са заплатите в съответните министерства и в структурите, включително в Националния статистически институт и Агенцията за борба с градушките, които основно имат оплаквания, и то основателни. Срокът беше 15 септември. На базата на тази информация, в хода на подготовката на бюджета за 2024 г., трябва да направим сериозна крачка за премахване на тези дисбаланси. Не мога да обещая, че ще успеем изцяло тази година, но със сигурност ще направим обща система, която да замести историята с лобирането. Заплатите трябва да бъдат свързани с експертизата, опита и натоварването", обясни премиерът Денков.

Той подчерта, че в сферата на здравеопазването също има дисбаланси.

"В закона сме заложили възможността да има правила в колективния трудов договор, които да премахнат тази ужасяваща ножица между най-високите заплати, които правят от директорите на болници милионери, и заплатите на лекарите и медицинските сестри, които са мизерни", каза още Денков.

Най-мощното средство за борба с демографската криза е да направим живота в България по-добър, смята министър-председателят.

Всякакви опити да бъде построена АЕЦ "Белене" не срещат необходимата икономическа обосновка, която да привлече инвеститори, каза още премиерът.

Парламентът вече възложи на министъра на енергетиката да започне преговори с Украйна за продажба на оборудването за АЕЦ "Белене". Според Денков няма смисъл оборудването да стои, след като няма инвеститори. Ако е имало колебание преди Русия да нападне Украйна, в момента няма смисъл да обсъждаме оборудването. Ясно е, че агресорът ще бъде дълги години под санкциите от страна на ЕС, коментира премиерът. По думите му няма как да работим с Русия по отношение на построяването на площадката. Оборудването струва над един млрд. лева и е изключително добре, че се появи купувач, смята Денков и добави, че България развива ядрената си енергетика.

Относно магистрала "Хемус" премиерът обясни, че строежът ще продължи, когато спрат да се обжалват всякакви обществени поръчки, които се отворят, и "когато политиците престанат да спорят може ли да се строи незаконно – не, не може да се строи незаконно".