Депутати от три парламентарни групи - ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, внесоха предложение в Народното събрание да се направи опит чрез преговори оборудването за АЕЦ "Белене" да се продаде на Украйна. Това съобщиха инициаторът Делян Добрев и Ивайло Мирчев.

Предложението е внесено в деловодството на Народното събрание.

"След началото на войната в Украйна и санкциите срещу Русия, проектът Белене е окончателно обречен", написа Делян Добрев от ГЕРБ във фейсбук. - Току-що внесох с колеги решение на НС да възложим на министъра на енергетиката да проведе преговори с Украйна за продажбата на оборудването за Белене. Цената е предмет на договаряне, но не може да бъде по-ниска от тази, която България е платила за въпросното оборудване - почти 1,2 млрд. лева.

Украйна има почти напълно изградени два блока, за които им липсва само оборудването с дълъг цикъл на производство, което ние имаме. В този смисъл, Украйна е единственият купувач на света за нашето оборудване, а ние пък за тях сме единственият продавач. Това е win-win ситуация и за двете страни! Под предложението се подписаха и колеги от ДБ, ДПС и дори ПП."

По повод горното - личат името и подпис на Кирил Петков, който също е сред вносителите.

Изрично изискване е продажната цена да не бъде по-ниска от цената, на която сме го придобили - 1,2 млрд. лв., посочва още пък в своя публикация Ивайло Мирчев от ПП. 

„Поради специфичната геополитическа обстановка само една държава може да купи това оборудване - Украйна, а България е единствената страна, която може да осигури нужното ядрено оборудване за довършване на най-новата им АЕЦ“, пише депутатът.

„Ако министърът на енергетиката постигне добра сделка и успее да продаде ненужния ядрен пакет, ще сме в странната ситуация - родното руско ядрено лоби в България (щедро набутало ни неизползваемата вече руска технология) да подпомогне енергетиката на… Украйна“, смята Ивайло Мирчев.

Цялото оборудване в АЕЦ „Белене“ е в добро състояние и е годно за експлоатация, заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов през май т.г. Христов инспектира площадката и оборудването в АЕЦ „Белене“, припомня БТА. За това потвърдиха днес и депутати от енергийната комисия пред Клуб Z.

Точната сума, която платихме за реакторите е 1 176 660 873 лв. С проекта нна решение се вменява на министъра на енергетиката да проведе разговори с украинския си колега в 30-дневен срок от приемането му.

От решението става ясно и логичното - че на практика зачеркваме проекта за т.нар. Втора атомна. С него се отменя решението на Народното събрание от 7 юни 2018 г., "за възобновяване на действията по търсенето на възможности за изграждане на АЕЦ "Белене" съвместно със стратегически инвеститор."