Руските окупатори са внеси 750 000 учебника във временно контролираните от тях територии на Луганска област, съобщи украинската агенция УНИАН.

Става дума най-вече за новото издание на учебника по руска история, представен на 1 септември, в което се оправдава "специалната военна операция" в Украйна чрез изопачаване на историята на региона.

Както Клуб Z вече писа, в новия учебник се обяснява как Западният свят е вманиачен да дестабилизира мирна Русия, как неонацизма взима властта в Украйна и как влизането й в НАТО може да означава край на човешката цивилизация. В учебника освен кремълски опорки е включен и QR код към речта на Путин от 24 февруари 2022 г., с която обяви войната.

От украинския Национален център за съпротива обясняват, че целта е тези учебници да заменят украинските - които се вадят от библиотеките и се изгарят. 

"В тази система училищата по същество са центрове на пропаганда и основната им функция е да промиват мозъците на украинските деца. Това е само част от целенасочената политика на врага, насочена към унищожаването на цяло поколение от нашата нация", посочват от Центъра.

Още през юли от Мариупол съобщиха, че руските окупатори изземват книги на украински език от местните библиотеки - учебници и художествена литература, уж "за съхранение".

Целенасоченото унищожаване на националното самосъзнание у децата чрез подмяна на историческата истина е един от елементите, съставляващи геноцид. Руската федерация вече изпълнява друг - отвличането и насилственото осиновяване на хиляди украински деца.