Повече от 2000 деца са били отведени от окупираните територии на Украйна в Минск, където след това са били разпределени в специални лагери.

Това съобщи "Уолстрийт джърнъл". По данни на американския вестник украинчетата са били откарани до лагерите в автобуси на футболния отбор "Шахтьор Солигорск". Той принадлежи на генералния директор на "Беларускалий" (държавен производител на калиеви торове) Иван Головати.

"Беларускалий" е санкциониран от САЩ и Европейския съюз. Компанията е похарчила милиони долари, за да отвлече седем групи от по 310 деца от Украйна и да ги транспортира до лагера в Дубрава от пролетта на 2022 г. досега. В официални документи се твърди, че там украинчетата "спортуват" и подобряват здравето си.

"Уолстрийт джърнъл" съобщава, че лагерът е приел 1050 деца под 15-годишна възраст от Донбас. Според руските опозиционери децата, измежду които има 200 сираци, са били изведени от 15 окупирани града на Украйна. Правителството на Беларус пряко финансира част от усилията.

Украйна вече е установила имената на около 20 000 украински деца, отведени в Русия от окупираните територии. Мария Лвова-Белова, комисар по правата на детето в Руската федерация, призна, че 4,8 милиона украинци са били депортирани, включително 700 000 деца. По-късно стана известно, че най-малко 2 хиляди деца са се озовали на беларуска територия, а роднини на Александър Лукашенко са замесени в отвличането на украински деца.

В средата на март Международният наказателен съд в Хага издаде заповед за арест на Лвова-Белова и Владимир Путин заради незаконното депортиране на украински деца. В комбинация с лагерите това престъпление е вид геноцид.

Наскоро Лукашенко обяви, че ще помогне на руските окупатори да отвлекат украински деца от източната част на Украйна.