Депутатите са обратно в парламента, Министерският съвет работи на пълни обороти - какво ни очаква през новия политически сезон? В новия Z-Каст обсъждаме приоритетите на политиците с политическите редактори и парламентарни репортери на Клуб Z Пламена Игнатова и Любен Обретенов.

"Не се случва нищо по-различно от това, което си бяха начертали в законодателната програма. Чухме още в първите речи, че си поставят като приоритет законите по плана за възстановяване, законите, които ще ни заведат най-после до Шенген, законът за КПКОНПИ, за обществените поръчки", обясни Игнатова.

Но има и реактивни промени - в отговор на новите случаи с домашно насилие, войната по пътищата, някои от които могат да се окажат полезни, но други са чисто популистки.

Според Обретенов би трябвало да видим и някакъв резултат с обещаната съдебна реформа.

"Има и външни фактори, които натискат сериозно по този въпрос - това е свързано с войната в Украйна, България вече има съвсем друга геополитическа роля, и страната ни не може да бъде тази евроатлантическа "кочина" без върховенство на закона и пробита от всякакви руски влияния, каквато беше допреди 2-3 години", заяви той.

Ще успеят ли депутатите пак да ограничат достъпа на журналистите до тях в новата сграда на парламента? Очакваме ли местните избори да окажат влияние на баланса в "сглобката"? И ще определят ли те как ще стават ротациите в управляващата коалиция?

Сработват ли се ПП-ДБ и ГЕРБ успешно, и ще видим ли потенциал в тях да изкарат пълен мандат?

Отговорът на тези и много други въпроси - гледайте и чуйте в новия, 130-и епизод на Z-Каст:

Слушайте Z-Каст и в платформите SpotifyGoogle PodcastsTuneInApple Podcasts.