"Украинската контраофанзива е неуспешна".

Това бе основна руска опорка от юни насам. В понеделник Путин авторитетно увери руски журналисти, малко след безплодна среща с Ердоган, че украинците "са се провалили".  

Ден по-късно Евгений Балицки, ръководител на проруската администрация в Запорожка област, нехайно изобличи шефа си в лъжа. В телевизионно интервю Балицки призна, че Русия се изтегля от Роботино. Е, все пак той подчерта, че маневрата е извършена от "тактически" съображения.

"Руската армия напусна - тактически напусна - това селище, защото да се остава на гола земя, при положение че няма начин да се окопаеш напълно, е лишено от всякакъв смисъл. Затова руската армия се изтегли към хълмовете", посочи той.

Балицки не отчита в краткото си признание значимостта на това решение. С изтеглянето си руските войски де факто оставят огромна пролука в първата си отбранителна линия, с което задържането на позициите им в региона ще става все по-трудно.

Тактическите маневри дебнат зад ъгъла

Бойни действия се водят югозападно и западно в покрайнините на Вербове.

Южно от Роботино, украинците се стремят да прогонят добре барикадиралите се руснаци на хълмовете край Новопрокопивка (споменати от Балицки). Ако успеят, зоната би могла да се превърне в добър плацдарм за нападения срещу втората руска отбранителна линия.

В най-скоро време руснаците може да бъдат принудени да извършат още неприятни "тактически" маневри. 

Рашисти на седмицата

Време е да наградим прославилите се през изминалите седем дни "рашисти на седмицата".

"Бронзов медал" получават бабите от "Отрядите на Путин", които отправят стряскаща заплаха срещу американския президент Джо Байдън... докато рекламират шоколадов пъзел с окупираните украински територии.

"Е, Байдън, наигра ли се? Руската компания "Очумелые ручки" разпространи сладкарския конструктор - "Събери Русия". В него са включени всичките ни нови региони: Крим, Донецк, Луганск, Херсон, Запорожие. Не се шегуваме, Байдън. Гледай и се страхувай да не вземе в нашия конструктор да се появи и Аляска. Слава Богу, че събираме Русия. Слава Богу!"

"Сребърен медалист" е анонимен руснак, който се възмущата от отказа на казахстански граничари да го пуснат в страната им. По неговите думи - защото имал стикер "Z" на колата си.

"Искам да се обърна към всички руснаци. Аз съм участник в "специалната военна операция" (СВО). Няколко пъти съм бил там от 2014 г. насам. Бих се и бях ранен няколко пъти. Днес исках да отида в Казахстан. В колата ми, на задното стъкло - има стикер "Z - да подкрепяме нашите". Когато пристигнах на границата с Казахстан, не ме пуснаха. Искаха да ме накарат да скъсам стикера, обясниха ми, че такива стикери са забранени в тяхната страна. Не мога да разбера докъде я докарахме. Не го скъсах, просто обърнах колата и потеглих. Какво се случва? Нашата Русия, ние сме репресирани навсякъде, просто гледаме задниците на всички и си траем. Нека се съберем заедно и когато казахстанска кола влезе в Русия, да ги задължаваме да залепят шибана буква "Z" или шибано "О", или "V" в подкрепа. В противен случай да си карат в своя Казахстан или да се движат тук с таксита. Защо трябва да ни тормозят, а ние да стоим и да гледаме? И всичко това ми бе казано със заплашителен тон, че ако ти сега опиташ да преминеш от тук, ще те арестуваме, ще ти отнемем колата и ще те изгоним. Не съм им казвал, че съм участник в СВО, ако им бях казал, сигурно щяха да ми вържат ръцете и краката, да ме отведат и да ме продадат на Украйна. Какво се случва момчета? От всички страни ни блъскат!"

Със "златен медал" награждаваме Маргарита Симонян, главна редакторка на RT. На 8, 9 и 10 септември в окупираните от Русия територии се провеждат избори - под дулото на руски пистолет украинци гласуват, за да потвърдят незаконното анексиране земите им. 

Симонян обаче изглежда цени избирателното право на местните жители и ги призовава да го упражнят. За да не изпаднат отново под тиранията на Украйна.

"Трябва да ценим всичко това. Всичко става ясно, когато правим сравнения, нали така? Представете си, пази Боже, да бяхме живели в Украйна. Затова ценете това, което имате. Гласувайте за когото пожелаете, на нас не ни е позволено да ви насърчаваме да гласувате за конкретен кандидат. Но трябва да отидете и да гласувате".