Руският президент Владимир Путин поздрави севернокорейския лидер Ким Чен-ун по случай 75-ата годишнина от провъзгласяването на КНДР, предаде ТАСС, като се позова на поздравителна телеграма, публикувана на сайта на Кремъл.

В поздравителната си телеграма Путин припомня, че Съветският съюз "първи призна новата суверенна държава, появила се на корейската земя".

"Оттогава насетне отношенията между страните ни неизменно се градят на основата на принципите на приятелството, добросъседството и взаимното уважение. Натрупан е значителен опит на конструктивно сътрудничество в различни области", изтъква Путин.

Руският лидер изразява освен това увереността си, че двустранните връзки и занапред ще се задълбочават във всички сфери.

"Това изцяло отговаря на интересите на нашите народи, както и на потребността от гарантиране на сигурността и стабилността на Корейския полуостров и в Североизточна Азия", подчертава Владимир Путин.

В телеграмата Путин желае на Ким Чен-ун добро здраве и успехи, а на всички граждани на КНДР - мир и благополучие.

Страната отбеляза годишнината с военен парад

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун отбеляза днес 75-ата годишнина от създаването на КНДР с парад на паравоенни формирования и с дипломатически контакти, изразявайки готовност да задълбочи връзките с Китай и Русия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Ким прие парада на площад "Ким Ир Сен" в Пхенян и проведе разговори с представителите на китайската делегация, пристигналата в Северна Корея по случай празника и оглавявана от вицепремиера Лю Гочжун, съобщи севернокорейската новинарска агенция КЦТА.

Китайският президент Си Цзинпин изпрати на севернокорейския лидер писмо, в което изразява желанието си да укрепи стратегическите комуникации и сътрудничеството на работно равнище с него.

Заедно с Ким Чен Ун на парада бяха дъщеря му Ким Джу Е, китайски и руски дипломати. В парада участваше и руският военен оркестър "Александров".

По време на парада на площада се приземиха парашутисти, а в небето прелетяха в строй самолети, изобразявайки числото "75".

В тържествен марш по площада преминаха формирования на Работническо-селското червено опълчение и военна техника.

Парадът бе организиран в момент, в който КНДР се опитва да укрепи връзките си с Китай и Русия и да обърна още по-голямо внимание на разработването на нови оръжия с оглед на задълбочаващото се военно сътрудничество между Южна Корея, САЩ и Япония.

Парадът бе проведен и на фона на новината, че Северна Корея е построила "тактическа ядрена щурмова подводница", способна да извърши ядрено нападение. Лидерът Ким Чен Ун се зарече "да укрепи още повече ядрения възпиращ потенциал" на страната си.

Както се твърди, севернокорейският ръководител се очаква през идната седмица да замине за руския град Владивосток, за да се срещне с Владимир Путин и да обсъди с него евентуално оръжейно споразумение.