Протестиращи в София поискаха премахване на Паметника на Съветската армия от Княжеската градина навръх 9 септември. Те изразиха позицията си с български знамена и плакати с антикомунистически лозунги, предаде БНР. 

През озвучителна система бяха пуснати записи, в които се разказва за - по думите на протестиращите, съветската окупация, а две съветски знамена бяха изгорени. Събитието се охраняваше от полицията. 

От другата страна имаше няколко души от палатковия лагер в подкрепа на запазването на монумента. Там беше лидерката на застъпниците на МОЧА Мая Манолова. Двата лагера размениха обидни реплики.

"Този паметник е на окупаторите, руските окупатори, които обявяват война, завземат България, слагат свои марионетки и изтребват цялата интелегенция", заяви един от първите протестиращи, които се събраха с искане за премахване на паметника, цитиран от БНР.

"Както знаете, комунистическият режим е обявен за незаконен и това нещо не трябва да бъде тук. Като човек от род, пострадал от комунситечсике престъпления, идвам днес да изразя позицията си", каза Петър, който подкрепя и идеята 24 май да бъде българският национален празник, а не 3 март.

"Целта ни беше да заявим, че голяма част от българския народ не желае комунистически тотеми да продължават да осверняват публичното ни пространство. На 9 септември сме се събрали, защото това е една от най-черните дати в българската история, със сигурност - най-черната в новата ни история", допълни Пламен Димитров, представител на Български национален съюз, които заедно с движение БОЕЦ бяха организатори на проявата.

Проехтя и старият български химн „Шуми Марица“.

"От намерението да го бутат сега обявиха, че е опасен. Главният архитект извади една заповед, която ние обжалваме - че той се руши, че трябва да бъде обследван", каза Мая Манолова.