Кори Дион Гоф, или просто Коко Гоф, е новата шампионка на Откритото първенство на САЩ по тенис. На финала пред близо 24 хиляди души на ст. "Артър Аш" тя победи Арина Сабаленка (Беларус) - 2:6, 6:3, 6:2. 

19-годишната американка за първи път в кариерата си грабна "мейджър" титла, като това бе вторият й финал. През м.г. Гоф отстъпи пред Ига Швьонтек в спора за №1 на "Ролан Гарос".

Гоф е четвъртата представителка на САЩ с титла на "Флашинг Медоус" в този век. Последна там триумфира Слоун Стивънс (2017 г.), пет пъти преди това Серина Уилямс, а веднъж сестра й Винъс. Коко е първата тийнейджърка с короната на последния за годината турнир от Шлема след по-малката сестра Уилямс.

В понеделник тя ще се изкачи на третото място в световната ранглиста. Малка утеха за нейната съперничка Сабаленка е, че тя ще е №1. Беларуската не успя да прибави второ голямо отличие т.г., след като бе на върха в Австралия.

Двубоят не беше качествен за гледане, властваше напражението, довело до много грешки. Доста повече направи Сабаленка - 46, срещу 20 на Гоф, което в крайна сметка се оказа решаващо.

Европейката проби подаването на Гоф още в първия гейм след две непредизвикани грешки на американката. Беларуската също не успя на собствен сервис в четвъртия гейм след две двойни грешки и една непредизвикана, но след това взе четири поред за крайното 6:2.

Гоф обаче промени играта си след това, пък и се поотпусна. Помогна й това, че отрази две точки за пробив на старта на втория сет и започна големия обрат. Тя разиграваше Сабаленка, която пък започна да прави нетипични неточности. Коко стигна до брейк в четвъртия, след което изравни частите.

В третата Гоф започна с пробив и записа още един в третия гейм, печелейки четири поредни до 4:0. Сабаленка взе медицинско прекъсване в петия гейм заради болки в бедрото на левия крак, но травмата не бе сериозна и тя върна един пробив още в следващия гейм.

Гоф обаче запази самобладание. Тя стигна до нов брейк в седмия гейм и в следващия довърши Сабаленка със стил след 40:0 още на първия мачбол.