Арина Сабаленка и Коко Гоф (САЩ) ще спорят за титлата на финала на Откритото първенство на САЩ по тенис при жените. Беларуската драматично и много трудно елиминира Мадисън Кийс (САЩ) - 0:6, 7:6(1), 7:6(10:5), така предотврати американски финал. 

В понеделник тя ще е №1 в света, като има шанс да прибави и Мейджър титла.

В другия полуфинал тийнейджърката Гоф се справи Каролина Мухова (Чехия) - 6:4, 7:5.

Той бе прекъснат след първия гейм и нежеланата пауза трая близо час, като двете тенисистки се прибраха в съблекалните. Спирането на мача бе предизвикано от трима екоактивисти, които станаха от местата си и започнаха да викат и скандират. Видя се, че носят тениски с надпис "Стоп на изкопаемите горива". Самата Гоф опита да комуникира с тях и други зрители, но без успех.

Охраната изведе двама, но забавянето дойде от това, че третият бе залепил босите си крака на пода. Отне време, преди да бъде отлепен и също изпроводен от централния корт в комплекса "Флашинг медоус" в квартала "Куинс".

Групата Extinction Rebellion (XR) заяви, че стои зад протеста.

"Определено вярвам в човешкото влияние върху промените в климата. Мисля, че има неща, които можем да направим по-добре. Бих ли предпочела това да не се случва в моя мач. 100%, да. Няма да стоя тук и да лъжа. Мисля, че моменти като този са определящи историята. Предпочитам това да не се случва в моя мач, но не бях ядосана на активистите", заяви Гоф.

Тя е най-младата американка след Серена Уилямс през 1999-а, която ще играе за титлата на този турнир от Големия шлем. Направи два ранни пробива и дръпна уверено на Мухова с 5:1.

Чехкинята възвърна самообладанието си и обърна развоя. Най-напред се пребори за пробив, спечели си подаванията и съкрати пасива си до 4:5. След това обаче се поколеба в някои моменти, така улесни своята противничка.

Вторият сет беше доста по-напрегнат и чехкинята отрази мачбол в десетия гейм. След това американката тийнейджърка спечели подаването си и излезе напред. Мухова спаси още четири мачбола на свой сервис, преди най-накрая да сбърка при шестия.

Арина Сабаленка, която спечели "Аустрелиън оупън" тази година, мина през кошмар, губейки първия сет срещу много надъханата Мадисън Кийс на нула. Това се случва много рядко на толкова високо ниво и напред в турнир от Големия шлем.

Все пак беларуската се "събра" и с много усилия измъкна с тайбрек втория сет. В заключителния гейм беше убедителна. 

В третата част тя изоставаше с 3:5 и Кийс - финалистка от 2017-а, се виждаше отново в мача за титлата у дома. Тук обаче Сабаленка показа изключителен характер и здрави нерви, като направи поредица от 12 безответни точки. Пак се стигна до тайбрек, но като за решителен трети сет (или пети при мъжете) до 10 точки, а не до 7 т. 

Сабаленка обаче беше забравила това. При 7:3 в нейна полза тя изпусна ракетата и сложи ръце на лицето си, но то бързо се изкриви от болезнена усмивка, след като беше подсетена за правилото. Това не се отрази на концентрацията й, малко по-късно от третия мач-пойнт записа запомнящ се успех.

Арина Сабаленка е сочена за фаворит за титлата най-вече заради по-големия си опит.

Тя е едва третата жена в Оупън ерата (от 1968 г.), която печели полуфинал на турнир от Големия шлем след 0:6 в първия сет. Другите две са Щефи Граф срещу Аранча Санчес-Викарио на "Ролан Гарос" през 1992-а и Ана Иванович срещу Даниела Хантухова в Австралия през 2008 г.

Полуфиналите при мъжете са идната нощ наше време.