(Не)коалицията, както се определят ГЕРБ и "Продължаваме промяната-Демократична България", може и да се нарече коалиция. Но след Нова година, когато стане ясно как се изпълняват общите управленски заявки.

Това се разбра от думите на премиера Николай Денков пред Нова тв.

Доверието се изгражда. Има някакви първи стъпки на съвместни действия. Тази парламентарна сесия, до Нова година, е достатъчна да се види може ли да свършим работата и после да градим доверие. Вторият начин, формалният, е подписването на някакъв документ - посочи Денков.

По думите му 7-дневният срок в Конституцията (визира се т.нар. рулетка при съставянето на правителства - връчването и връщането на мандати) не разрешава да се състави истинска коалиция, просто защото няма време за преговори.

Денков бе попитан и каква е ролята на ДПС. В петък се проведе нещо като лидерска среща, в която обаче участваха и от Движението, което уж трябва да играе ролята на подкрепяща само конституционните промени формация.

"Това, което знаем е, че трябва да играе роля в приемането на Конституцията. Бих се радвал и останалите да се включат, но няма как да стане с антиевропейската риторика. А защо ДПС участва? - Първата среща след ваканцията е, да видим къде се намираме, в т.ч. за бюджета - да не спорим в пленарна зала" - посочи в отговор премиерът.

Нито телом, нито духом

За пореден път Денков демонстрира незаинтересованост по отношение на признанията и на Бойко Борисов, и на Кирил Петков за участие на покойния Алексей Петров при преговорите за съставяне на правителство. Посочи, че все още не е разговарял със съпредседателя на ПП за това (Петков бе в САЩ докато лидерът на ГЕРБ оповестяваше ролята на бившата барета), но щом било толкова важно, щял да го попита.

"Причината поради която казвам, че не ме вълнува е, че Алексей Петров не е навигирал съставянето на правителство. Аз участвах в съставянето на правителството. Питайте тези, които са участвали, аз не съм. Не ме интересува, честно, това за мен е допълнителен детайл. Алексей Петров го нямаше там нито телом, нито духом", заяви Денков.

Що се отнася до бащата на Кирил Петков - Петко Петков, на когото също се отрежда непублична роля в политическите процеси, премиерът посочи, че се бил виждал инцидентно с него - по протести. "Аз с него не съм се консултирал" - отсече.

Отнема обществена енергия

Денков коментира и престрелките с президента Румен Радев, както и общата им снимка от футболен мач, на която се вижда как двамата разговарят.

"Говорихме си за проблеми, които трябва да решаваме заедно", обясни Денков. Надявал се, че периодът със залповете е приключил. "Той многократно каза, че е за проевропейско развитие, но в момента, в който внесеш бюджет с над 6 на сто дефицит, изпращаш държавата в друга орбита", захапа все пак Денков служебната власт на Радев, която предложи огромната бюджетна дупка с проекта си за финансова рамка на държавата.

Влизайки в политиката съм оставил егото си настрани, няма какво да прощавам - посочи в отговор на въпрос.

А трябва ли пак да се повдигне темата с импийчмънта на Радев? - Според Деенков тази тема ще отнеме обществена енергия и ще създаде напрежение и е ненужна.

Шенген - може и през декември

Денков посоччи още, че не може да гарантира, че ще влезем през октомври в Шенген, каквито бяха доскорошните надежди.

Ако до средата на месеца обаче се спазят законодателните ангажименти, Австрия и Нидерландия няма да имат аргументи да не ни пускат, "защото сега имат".

"Ако не през октомври, може да стане през декември" - даде заявка Денков.

Без нисък ДДС за заведенията

Догодина пенсиите ще се увеличат по швейцарското правило, минималната работна заплата ще е 50% от средната заплата - 933 лв., даде заявка премиерът в коментар за предстоящата бюджетна процедура за 2024 г.

По думите му коледна добавка за пенсионерите още не е обсъждана. "Лично ние смятаме, че това е грешна позиция - това са спестени пари, които не са дадени предварително, за да си пишем един политически актив", посочи той вероятно от името на ПП, но все пак даде заявка, че ще се види финансовата рамка и ако го позволява, ще се даде добавка за празниците.

МОД трябва да бъде свързан със средната заплата, изказа още мнение Денков. По отношение на заплатите в администрацията, посочи, че проблемът е свързан с неравенствата в институциите - "който министър по-добре е лобирал, там заплатите са по-високи".

"До 15 септември събираме информация от всички администрации и ще балансираме дисбалансите със следващия бюджет. Тези с най-ниски заплатии с основание може да очакват увеличение", обеща Денков.

Премерът посочи и, че не вижда основание за 9% ДДС, защото "ресторантьорският бизнес е във възходящ тренд". Тоест, по-ниският данък, въведен с пандемията, ще отпадне и ще се върне на нормалните си нива от 20 на сто.
А по отношение на вчерашната пресконференция на хазартния бос Васил Божков, който даде заявка и за влизане в политиката, Денков заяви: "Не знам как политически ще стране това за човек с обвинения и признавал, че е давал подкупи."